Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 31. juli 2009 kl 20.10 Kan ikkje lese, kan ikkje skrive

Forstår du ikke engelsk?

Forstår du ikke engelsk? Slik ser nesten alle skilt ut for en brite med store lese- og skrivevansker. (Foto: RDF International)
Forstår du ikke engelsk? Slik ser nesten alle skilt ut for en brite med store lese- og skrivevansker. (Foto: RDF International)
De snakker språket, men ingen av dem kan verken lese eller skrive engelsk. Det til tross for at de er godt voksne. Er det noen fremgang å spore i klassen til den inspirerende læreren Phils Beadle?

Dette er en sjokkerende og gripende serie om en gruppe voksne som verken kan lese eller skrive. Mange lever i skam og skjuler problemet sitt for omverdenen. Men det finnes håp. Den prisbelønnede og inspirerende læreren Phil Beadle skal i seks måneder lære ni voksne å skrive og lese. Vil han lykkes?

Ukonvensjonell ABC
I forrige program møtte vi Teresa (58) som fortalte om problemene sine på grunn av lesevansker. Vi fulgte henne på handletur i supermarkedet sammen med datteren, som alltid må være med for å hjelpe henne. Vi møter også igjen James (28) som hadde problemer med å bestille en enkel rett på kafé, og Linda (46) som så gjerne ville lese Shakespeare, men som ikke kunne lese et eneste ord.

Phils spesialklasse består av ni voksne elever som alle er i samme situasjon. Ved hjelp av ukonvensjonelle metoder har Phil i løpet av to uker klart det som andre har vurdert som umulig. Han har fått både Teresa og Linda til å begynne å lese.

Vi ser også hvilke fremskritt de andre elevene gjør. I del 2 av serien kaster Phil seg også ut i å lære klassen å skrive.

Sendt tidligere.

Britisk dokumentar i tre deler (2008)
Originaltittel: Can't Read Can't Write
Produsert av: RDF International
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900