Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 27. januar 2009 kl 19.30 En Noman i Pakistan

Glitter og glamour

Håndmalt filmplakat, Lollywood-style. (Foto: Noman Mubashir, NRK)
Håndmalt filmplakat, Lollywood-style. (Foto: Noman Mubashir, NRK)
I kveld ser vi på Pakistans glamorøse side. Det betyr nattlige filminnspillinger, håndmalte filmplakater, den svært moderne tv-stasjonen GEO TV, store stjerner på den persiske løperen og et besøk hos Pakistans eksklusive motehus Amir Adnan.

Sang, dans, romantikk, hjerte, smerte, action og vakre drømmer er typiske ingredienser i en pakistansk film. Her lages rundt femti spillefilmer i året på urdu, panjabi og pashtoo, men i motsetning til nabolandet India ligger filmindustrien langt etter både teknisk og økonomisk. Men dette legger ingen demper på prestasjonene på filmsettet!

Filmbyen Lahore
I Pakistan handler filmene ofte om drømmer hvor helten møter sin heltinne i vakre omgivelser og uttrykker sine innerste følelser gjennom sang og dans. Kyssing er strengt forbudt, men å vise masse hud er ikke noe problem!

Vi blir med på innspilling av filmen "Dil da janee" ("Min elskede"), der Pakistans største filmdiva Saima har hovedrollen. Regissør Iqbal Kashmiri er en gammel veteran i Lollywood, som filmbyen Lahore blir kalt. På grunn av varmen må pakistanske filmer spilles inn etter klokken ni på kvelden.

Moderne medier
Etter et besøk i Agha studios der vi finner Lollywoods mest kjente plakatmalere, går turen videre til millionbyen Karachi og GEO TV, Pakistans svar på CNN. For bare seks-syv år siden kunne pakistanere kun se én tv-kanal, og den var eid og styrt at staten. Men med satellitt-boomen mistet statskanalen sitt monopol, og en rekke private tv-kanaler dukket opp. GEO TV gjorde stor suksess, med direkte nyhetssendinger, sport, vær og siste nytt fra børsen i Karachi. Og blant de ansatte finner vi overraskende mange kvinner.

Kjendiser og designere på den persiske løperen
Kjendiser er godt stoff også i Pakistan, og Noman avlegger den persiske løperen et besøk under prisutdelingen Lux Awards. Hit kommer Pakistans A-, B-, C- og D-kjendiser, og her viser kremen av landets designere sine kreasjoner.

Pakistan ble bitt av designerbasillen for ti år siden, men her er det ikke Gucci, Prada eller Armani som gjelder: Det skal være pakistansk. Og den største av dem alle er motehuset Amir Adnan. Adnan har kledd opp kjendiser, bruder, brudgommer og ikke minst Pakistans president, og klærne hans selges i New York, Los Angeles, London, Dubai og Islamabad. Vi besøker det eksklusive motehuset.

Om serien
Noman Mubashir har reist Pakistan på kryss og tvers, og i denne serien viser han oss et land fylt av kontraster. Han har besøkt alt fra glamorøse filminnspillinger med store stjerner til isolerte landsbyer. Han har truffet unge jenter på cricketbanen, men også dem som driver "kabbadi", en langt enklere idrett utenfor de store byene. Det blir et fargerikt møte med en kultur mange nordmenn tror de kjenner, men som kan hende er ukjent for de fleste av oss.

– Mange har et klisjéfylt bilde av hvordan Pakistan ser ut, sier Noman og tror at nordmenn vil få en aha-opplevelse av serien.

Noman er født i Norge av pakistanske foreldre, og mens Norge er hans hjemland, er Pakistan fedrelandet. Han har besøkt Pakistan tidligere, men det har stort sett vært med familie. Denne gangen reiser han på egenhånd. Han oppdager sine røtter, røtter som han deler med mange andre som nå har Norge som sitt hjemland.

Programmet er sendt tidligere.

Egenprodusert underholdnings- og dokumentarserie (2006)
Programskaper: Noman Mubashir
Prosjektleder: Niels Bierge
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf 23 04 86 96/995 39 252