Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 11. januar 2004 kl 23.15 Migrapolis

Nyttår året rundt

Vietnameserne tilkaller kjøkkenguden med tankens kraft før nyttårsfeiringen kan begynne (Foto: NRK)
Vietnameserne tilkaller kjøkkenguden med tankens kraft før nyttårsfeiringen kan begynne (Foto: NRK)
Vil du feire nyttår i desember, januar eller april? Det nye året begynner flere ganger i løpet av et år. Det avhenger av hvilken kalender man følger.

Før vietnameserne feirer nyttår i begynnelsen av februar, må kjøkkenguden kontaktes. Vanligvis sender man ham et sendebud med rakett, men her i Norge gjøres det ofte bare med tankens kraft.

Reporter Rajan Chelliah fulgte nyttårsfeiringen hos familien Dang. Etter sendebudet til kjøkkenguden og forberedelser til festen, står bønn og takksigelser overfor forfedrene på programmet. Det siste skjer under selve feiringen nyttårsaften. Deretter får ungdommen lykkepenger av sine eldre slektninger. God mat hører selvfølgelig med her også, før man samles i tempelet til høytidsstund.

To nyttårsfeiringer
Russerne feirer nyttår to ganger, etter gammel og ny kalender. Den verdslige feiringen følger den gregorianske kalenderen slik vi også gjør her i landet, men i den russisk-ortodokse kirken er det den julianske kalenderen som gjelder, og den ligger 13 dager etter.

Reporter Anniken Mihle feirer nyttår hos Raisa Cirkova sammen med en stor venneflokk. Ifølge tradisjonen skal det stå minst 12 retter på bordet. Alle gjestene har med seg bidrag til festen, så den siden av saken går bra. Det betyr lykke og overflod i det nye året, forteller Raisa.

Parade
Sikhene feirer sitt nyttår i april. Det faller sammen med Vaisakhi, fødselsdagen til deres største guru. Reporter Thanh-Tam Ngo ble med Manjit både i opptoget i Oslo sentrum og på feiring på Panjabi-skolen. Manjit og familien viste stolt fram de viktigste symbolene sine. Tam fikk prøve både turban og den spesielle underbuksen som skal forhindre utroskap. Han fikk tilbud om å bli en Singh han også, men ba om betenkningstid.

Det stilles mange strenge krav til sikher. De kan for eksempel ikke spise kjøtt eller fisk fordi de mener at man ikke skal drepe for å livnære seg.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder Marianne Mikkelsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83