Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 21. november 2011 kl 22.30 Farvel, kamerater

Utfordringer (1980 – 1984)


Supermakten Sovjetunionen begynner vise svakhetstegn. "Solidarnosc- streiken" ved skipsverftene i Danzig får en oppløftende start når pave Johannes Paul II kommer på besøk i 1979. Krigen i Afghanistan vil snart bli en militær og økonomisk katastrofe, og i sin tur vil det føre til at OL i Moskva boikottes i vesten.

Samtidig som den kalde krigen trappes opp, er lederne av Sovjetunionen i dårlig form. I løpet av noen få måneder dør både generalsekretær Bresjnev og påtroppende generalsekretær Andropov døde. I de gamle vasallstatene har den gamle makteliten også mistet grepet. Økonomisk stagnasjon og bunnløs gjeld gjør at folk for alvor begynner å bli misfornøyde.

Om serien
"Farvel, kamerater" er en innovativ dokumentarserie som skildrer nedtellingen til Sovjetunionens fall og den sosialistiske utopien som unionen var basert på. Vi får høre kjente og ukjente mennesker fortelle, mennesker som på forskjellige måter deltok i denne langsomme, men eksplosive erosjonen som absolutt ingen kunne gjette utfallet på.

Serien beskriver videre dynamikken mellom Sovjetunionen og dens vasallstater i perioden 1975-1991. "Farvel, kamerater" er filmet i tolv forskjellige land som alle var tilknyttet Sovjetunionen.


Europeisk dokumentarserie fra 2011
Originaltittel: Farewell Comerades!
Produsenter: Artline films, Gebrueder beetz filmproduktion
Medprodusenter: Piraya Film (Norge), ARTE Deutschland, ARTE G.E.I.E., ARTE France, ZDF, Eureka Media (Polen), Havas Films (Ungarn), HiFilm (Romania), Hyper Market Film (Den tsjekkiske republikk), Trigon Production (Slovakia).
Regi: Andrei Nekrasov
Pressekontakt: Sarah Jordanson Fauske, tlf: 415 06 747/ 23044064
TV-seere bes kontakte Publikumsservice: info@nrk.no , tlf: 815 65 900