Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 30. september 2005 kl 00.05 Salig soul - soulmusikkens historie

Sjelfull reise i soulens historie

Vi møter blant andre Ray Charles i første del av serien om den svarte soulmusikkens historie. Han brakte sjangeren ut til et større publikum. (Foto: BBC)
Vi møter blant andre Ray Charles i første del av serien om den svarte soulmusikkens historie. Han brakte sjangeren ut til et større publikum. (Foto: BBC)
Fra å være underklassens rå og upolerte musikk, har den svarte populærmusikken vokst til en milliardindustri som dominerer hitlister over hele verden. Denne BBC-dokumentarserien i seks deler tar oss med gjennom sjangerens utvikling de femti siste årene, og historien fortelles av dem som kjenner den best: De største artistene, produsentene, musikerne og musikkviterne.

"Salig soul – soulmusikkens historie" er produsert av det samme teamet som blant annet har produsert "Singel og sang" og "Howdy – countrymusikkens historie". De to kritikerroste seriene har tidligere blitt sendt på NRK.

Soul og samfunn
Reisen i soulens historie går fra tidligere tiders rythm’n’blues til dagens r’n’b, og på veien er vi innom gospel, soul fra det sørlige USA, legendariske Motown, funk og hip hop-soul.

Den svarte populærmusikken har gitt et lydbilde til mange svært store sosiale, politiske og kulturelle endringer i samfunnet. Sammen med borgerrettighetskampen har musikken vært med å bryte ned det hvite hegemoniet og segregasjon, og har støttet kampen for likhet.

Begrepet "rythm’n’blues" ble skapt av Billboard Magazine-journalist Jerry Wexler, som fikk beskjed av sin redaktør om å finne en erstatning for termen "rasemusikk".

En suksess blir født
I første del skal vi særlig bli kjent med et av soulmusikkens største navn, Ray Charles, som brakte musikken ut til et større publikum. Han skapte sin egen stil ved å kombinere den seksuelt ladede musikken på dansegulvet med de åndelige tonene fra kirkerommet. Blandingen var en suksess, men også kontroversiell.

Etter hvert som musikken nådde et større publikum, ville også de hvite ha sin del av kaken, og slik ble rock’n’roll til. – Rock’n’roll er den hvite manns versjon av rythm’n’blues, sier Ray Charles selv. – Hvis du virkelig lytter til musikken oppdager du en stor forskjell på de to stilartene. En er renere, den andre røffere. R’n’b har mer skitt under neglene.

I tillegg møter vi James Brown, som da var en ung og fremadstormende gospelsanger. Hans hit "Please, Please, Please" i 1956 satte ord på hvordan det var å leve som farget i USA.

Britisk dokumentarserie i seks deler (2005)
Originaltittel: Soul Deep – The Story of Black Popular Music
Episodetittel: The Birth of Soul
Produsert av: BBC
Prosjektleder NRK: Niels Bierge
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252


LENKER
  • Les mer