Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 16. mars 2008 kl 20.15 Reinlykke

Påskeglede og kjendisstatus

Mikkel Isak Eira og sønnen Emil (Foto: Hans Børge Hartvigsen).
Mikkel Isak Eira og sønnen Emil (Foto: Hans Børge Hartvigsen).
Påsken er den store høytiden i Kautokeino. Da samles både barn og voksne til festival og kappestrid. Størst spenning knytter seg til Elle Martine som skal delta i reinkappløp for første gang. Mikkel Isak planlegger å bruke sin nyervervede kjendisstatus til å utvikle bedriften sin.

Familien Eira har reinlykke, men på senvinteren er lykken truet av dårlige beiteforhold. Mye snø og hard skare gjør det vanskelig for reinsdyrene å finne maten på bakken. For første gang opplever Junnan at de må fôre reinflokken. De legger ut høy og håper at reinen liker den uvante kosten.

Mikkel Isak blir vinner i realityserien Farmen på TV2. Kjendisstatusen som følger med, kan
være nyttig når han skal utvikle reiselivsbedriften sin.

Liv lengter tilbake til Kautokeino.

Om serien
I ett år har NRK fulgt familien Eira fra Kautokeino og den store reinflokken deres. I denne serien på åtte programmer blir vi med dem gjennom forskjellige faser der flytting av rein, kalving, merking og slakting foregår. Og vi får oppleve gamle skikker for frieri og giftemål.

Hovedpersonene
Junnan (67), Johan Mathis Eira, er familiens overhode og seriens hovedperson. Han nyter stor respekt for sine kunnskaper om reindrift, og han har vært en sterk viderefører av reinlykken.

Han har åtte barn, derav fem sønner som er arvtakere, og eldstemann Ole Mathis (40) er den neste lederen. De yngste i familien blir også tatt med og herdet til det barske livet på vidda.

Liv Allaug Slotte Pedersen er fra Fredrikstad. Hun ble kjæreste med Mikkel Isak, Junnans nest eldste sønn for noen år siden. Hun jobbet som journalist i Altaposten, og det var da hun laget en reportasje om reindrift at de to falt for hverandre.

Produsert av NRK, programriks, Tromsø. Tel: 77 66 12 00
Regi: Halvard Jakobsen, mob: 98 63 90 97
Gunnar Hammer, 91 55 17 12
Produksjons- og prosjektleder:
Anne Mari Svendsen, 90 59 34 24
Pressekontakt: Karoline Berg, karoline.berg@nrk.no, 23 04 94 86/90108954
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no