Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 9. mars 2003 kl 22.30 Migrapolis

En annen verden

1.	Jan Aurholm elsker USA, og drømmer om en fremtid
1. Jan Aurholm elsker USA, og drømmer om en fremtid "over there". (Foto: NRK)
Hvis virkeligheten ikke faller helt i smak, er det i dag mange muligheter for å skape seg en annen verden. I ”Migrapolis” denne uka møter vi tre personer som har gått lidenskapelig inn for å gjøre nettopp det.

Jan Aurholm er norsk, født og oppvokst på Åros i Røyken. Han er veldig begeistret for USA, men har ikke mulighet til å bli amerikansk statsborger. Derfor omgir han seg med amerikanske ting og lever ut en amerikansk livsstil i Norge.

Huset til Jan er pyntet med amerikanske gjenstander fra gulv til tak. Klær han har på seg, stoler han sitter i, hobbyer han har og biler han kjører er absolutt amerikanske. Det er også maten han spiser og musikken han lytter til.

- Drømmen er at jeg denne fredagen får en telefon fra den amerikanske ambassaden om at jeg har vunnet ”greencard” i ”greencardlotteriet”, og at jeg dagen etter får en telefon fra lotto på Hamar om førstepremien på 20 millioner kroner. Da er det bare å ta med seg kona og passene våre og ”the dream comes true”, sier Jan Aurholm.

Kvinne fra en annen tid
Nina Elisabeth von Küttner synes dagens kvinneliv er ganske kjedelig. Både klærne, manerene og omgivelsene var langt mer tiltalende før, mener hun. Det har hun tatt konsekvensen av. Hun kler seg i vakre kjoler, caper og hatter fra 1800-tallet og fører seg slik det var forventet av en kvinne på den tiden – i alle fall ganske langt på vei.

- En dannet mann liker å vise seg fram på denne måten, sier Nina og gir reporter Noman Mubashir et lynkurs i hva som forventes av en herre ved hennes side. Hun instruerer ham i respektabel gange og kurtise. Til gjengjeld tar han henne med til et moderne spisested som absolutt ikke er etter hennes smak. På veien dit blir de dessuten forstyrret av undertøysreklame – så lettkledde damer er slett ikke etter Ninas smak. Hennes herrebekjentskaper blir dessuten flaue av den slags reklameplakater, forteller hun.

Han lever sin kunst
Man kan definere Wolf Schaefer som en virkelig eksentrisk person, men en slik merkelapp gir han helt blaffen i. For ham er det viktigste at livet er kunst og kunsten er livet. I praksis betyr det at den tyske kunstneren har bygget seg en egen verden på landet i Norge. Han kaller den Wolfsborg. Der har han bl.a. sin egen bygdeborg i norsk natur.

Når han ikke arbeider med malerier, skulpturer og installasjoner, kan man treffe ham langs veiene i Norden med bagasjerommet fullt av kunst han gjerne vil selge. Den kvelden ”Migrapolis” besøkte mannen som kaller seg ”Wolfsmoon”, gav han en helt spesiell performance.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder Marianne Mikkelsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83