Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 28. september 2003 kl 20.15 En kongelig familie

Det engelske imperiets arvtakere

Prins Edvard av Wales og Alexandra sammen med dronning Viktoria. (Foto: DR)
Prins Edvard av Wales og Alexandra sammen med dronning Viktoria. (Foto: DR)
Kong Christian 9. av Danmark, han med tilnavnet "Europas svigerfar", giftet bort sin eldste datter Alexandra til prins Edvard av Wales, dronning Viktorias eldste sønn og arvtaker. Tredje del av den storslagne danske serien "En kongelig familie" forteller bl.a. om den fargerike Edvard 7. som Alexandra satte svært høyt til tross for hans mange ekteskapelige krumspring.

Programmet handler også om dronning Alexandra og kong Edvards mange etterkommere som i over hundre år har sittet på den britiske trone. Hun vokste opp i beskjedne kår i det Gule Palæ vegg i vegg med Amalienborg Slott i København, der hun delte værelse med lillesøster Dagmar som senere skulle bli mor til Nikolai 2., Russlands siste tsar. Bare 19 år gammel kom Alexandra til England som brud til Edvard. Året var 1863.

Trosset Viktoria
Dronning Viktoria ble Alexandras svigermor, og hun så med misbilligelse på den frie oppdragelsen de fem kronprinsbarna fikk. Alexandra overså dronningens ønsker på dette punkt, og Viktoria måtte ty til luktesaltet hver gang det ble for mye for henne.

Alexandra ble fort populær hos engelskmennene. Hun var en skjønnhet og en av de første kongelige som forsto hvordan man skal praktisere en viss distanse. Hun sørget alltid for å bli iakttatt på avstand, derav hennes ekstra kraftige make-up. Og hun bar alltid en liten hatt. Hun gikk for å være Europas vakreste dronning.

"Elefantmannen"
Velgjørenhet var hennes store interesse, hun innstiftet den årlige Alexandra Rose Day, en dag da sykehusmidler blir samlet inn til trengende hospitaler i Storbritannia. Ved en tilfeldighet ble Alexandra kjent med den såkalte "Elefantmannen", John Merrick, som alltid hadde en sekk trukket over sitt deformerte hode, og hun ble hans beskytter resten av livet.

Sønn på skeiva
Lille-Edvard, Eddie, var Alexandras kjæreste sønn. Han var sent utviklet fra fødselen av, og hans militære utdannelse ble en fiasko. Eddie var feminin i klesveien, noe faren ikke kunne tåle. Sønnen gikk i stramt ettersittende gevanter, med høye krager og lange mansjetter. I viktoriatidens høyborg var homoseksualitet noe unevnelig. Eddie måtte forloves bort hurtigst mulig. Da han døde av influensa i 1892, var han bare 28 år gammel. Hans lillebror George (6) sto klar til å ta over både forloveden og tronfølgertittelen.

Ustyrlig mann
Alexandras mann Edvard 7. kjedet seg så menn ikke med sin velutviklete sans for Londons forlystelsesliv. Avisene boltret seg i kjølvannet av alle skandalene som omga ham.

Blant dagens etterkommerne til Edvard 7. finner vi dronning Elizabeth av Storbritannia, kong Harald av Norge og prins Michael av Kent.

I neste avsnitt av "En kongelig familie" skal det handle om Alexandras lillesøster Dagmar, og hennes skjebne under den russiske revolusjonen.

Om serien
I denne storslåtte danske serien legger dagens etterkommere av kong Christian 9 og dronning Louise fram slektens utrolige historie. Familien finnes over hele Europa, og i løpet av seriens seks deler forteller de om makt, kjærlighet, triumf, tragedie og ære. Og de bidrar med private fotografier og filmopptak som aldri har vært vist offentlig.

Innkjøpt dansk serie
Originaltittel: A Royal Family/En kongelig familie
Regi: Anna Lerche og Marcus Mandal
Produksjon: DR (2003)
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23 04 93 64 Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57