Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 24. juli 2004 kl 22.10 Fakta på lørdag: Et spill for frihet

Sørafrikansk fotball svart på hvitt

Gir fotball i Sør-Afrika like muligheter for svart og hvit ungdom til å gjøre karrière på banen og utenfor? Vi følger to stortalenter fra de er 13 til de er 18 år gamle.

Den hovedsakelige forskjellen mellom de to er hudfargen. Thuso fra Soweto er svart, Seth er hvit og fra en av Johannesburgs penere forsteder. BBC-dokumentaren forteller historien om dem gjennom fem år i et land der framgang i fotball også er en vei til frihet og velstand.

Vi befinner oss i juni 1999, Nelson Mandela er nettopp gått av som president og Thuso og Seth spiller på sammen fotballag. Begge blir oppvartet av europeiske storklubber (Seth av Ajax, Thuso av Leeds United), og framtiden ser lys ut for de to fotballtalentene. Men deres framgang utenfor den grønne gressmatta kommer til å arte seg forskjellig.

Sin bakgrunn om halsen
Soweto er Johannesburgs mest konfliktfylte bydel. Idet opptakene til dokumentaren begynner, opplever Thuso en familietragedie. Alt han vet om fotball har han lært av sin far, og sjokket er stort da faren blir myrdet på vei til jobb. Enda verre blir det da svigerfamilien anklager moren for å stå bak mordet. Enden på visa er at Thusos familie mister huset de bor i.

Thusos mor og søsknene må søke husly hos slektninger, sove sammen på én madrass og koke maten på et primitivt kokeapparat.

Barbercue og pool
På samme tid følger vi Seth som også har en far som har lært ham mye om fotball. På 1970-tallet var han profesjonell spiller. På kveldene har familien ofte barbercue i hagen ved swimmingpoolen. Selv om familien til Seth innser at de ikke lenger automatisk kan inneha privilegiene som de hadde før demokratiseringen av landet, peker de på at det etter deres mening foregår altfor mye "positiv diskriminering" (favorisering) av de svarte i Sør-Afrika.

Eller som Seths far utrykker det da han trekker sønnen ut av Ajax’ fotballskole for håpefulle proffer: "Skolen er jo den rene kaffer-skole." Kaffer er en nedsettende betegnelse som brukes om svarte generelt i Sør-Afrika, og Seth og hans familie har begynt å føle at det er for mange svarte på fotballskolen.

Fortsettelse følger i "Fakta på lørdag".

Innkjøpt britisk program
Originaltittel: Football and Freedom - This World
Produksjon: A Marquee Films production for BBC (2004)
Pressekontakt: Steinar Dahl , tlf. 23 04 74 57