Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 14. mars 2001 kl 20.55 Niern: Alene mot alle

Niern: Alene mot alle (t)


NRK2 onsdag 14. mars kl 20.55
Niern: Alene mot alle

Mellom to verdener

Ukens onsdagsfilm tar oss med til Sør-Afrika like før den andre verdenskrig bryter ut. Her vokser den lille engelske gutten P.K. opp på en farm. Han blir foreldreløs i ung alder, og det er zuluene på farmen som tar seg av ham. Så en dag blir han sendt på kostskole for hvite sør-afrikanere, boerne. Etter hvert blir P.K. smertelig klar over at han tilhører to forskjellige verdener, den engelske og den afrikanske.

Å være født av engelske foreldre, og i tillegg ha et godt forhold til zuluene, er ikke populært på skolen. P.K. blir mobbet og nesten drept av de eldre medelevene som har sterke nazisympatier. Det er umulig for ham å fortsette på skolen, og han blir sendt til byen for å bo hos sin bestefar.

Her treffer han Doc, en tysk musiker som har rømt fra Nazi-Tyskland. Når krigen til slutt bryter ut, innhenter fortiden ham, og han blir kastet i fangeleir. Med seg drar han P.K. I leiren får gutten nok en god venn i en av de innsatte som for det meste er svarte. Hans navn er Geel Piet, og han lærer P.K. å bokse.

Mishandling
Tiden i fengslet blir hard for P.K. Han må se på at fangene blir behandlet på den mest brutale måten av de rasistiske vaktene. Det er en sjokkerende opplevelse for den lille gutten som hele sitt korte liv har følt tilhørighet med den svarte befolkningen.

P.K. snakker også deres språk, noe Geel Piet vet å benytte seg av. Han sprer ryktet om at gutten er selve inkarnasjonen av The Rain Maker, en myteomspunnet frigjører som har i oppgave å forene alle afrikanske stammer. P.K. blir et håp for de undertrykte.

Ved krigens slutt slippes P.K. fri fra fangeleiren, og som 18-åring slår han seg sammen med en aktiv bekjemper av apartheid som bor i en av Johannesburgs gettoer.

P.K. nyter stor respekt, men forvirringen er stor når han forelsker seg i Marie, datteren til en gammel skolelærer som nå er en korrupt, rasistisk politimann.

Filmen er basert på den halvbiografiske bestsellerromanen av den sør-afrikanske forfatteren Bryce Courtenay.

NRK2 onsdag kl 20.55

Fransk/tysk/amerikansk spillefilm fra 1992
Originaltittel: The Power of One
Regi: John G. Avildsen
I rollene: Stephen Dorff, Morgan Freeman, Armin Mueller-Stahl, John Gielgud, Faye Masterson
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36, (hilde.ljoen@nrk.no)

Bilder:
1. Fangen Geel Piet (Morgan Freeman) lærer foreldreløse P.K. (Guy Witcher) å bokse.
2. Foreldreløse P.K. (Stephen Dorff) vokser opp til å bli en talentfull bokser.
3. P.K. (Stephen Dorff) forelsker seg i Maria (Faye Masterson), datter av en korrupt politimann i Johannesburg.
4. Armin Mueller-Stahl spiller Doc, en tysk musiker som har flyktet fra Nazi-tyskland og blir P.K.s gode venn.