Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 30. mars 2002 kl 22.25 Fakta på lørdag: Fakta på lørdag: Nautilus

Nautilus’ dramatiske ferd i polisen

. Ubåten Nautilus fotograferes i Polhavet under forsøket på gjennomføre verdens første seiling under isen. (Foto: A/S Videomaker/Café Prod. Ltd.)
. Ubåten Nautilus fotograferes i Polhavet under forsøket på gjennomføre verdens første seiling under isen. (Foto: A/S Videomaker/Café Prod. Ltd.)
Den var kjøpt for én dollar av USAs marine og oppkalt etter verdens første ubåt "Nautilus" fra napoleonstiden. I 1931 ville den australsk-britiske oppdageren Sir Hubert Wilkins, som verdens første, seile med ubåt under polisen. Kunne det gå bra? Det norske selskapet A/S Videomaker er sammen med et amerikansk filmselskap kommet over ukjente filmopptak fra ferden.

Oppdageren Sir Hubert Wilkins hadde vært med på en av Sir Ernest Shackletons ekspedisjoner til Antarktis, han hadde fulgt den kanadiske oppdageren og etnologen Vilhjalmur Stefansson på en ekspedisjon i Arktis, og som den første hadde Wilkins fløyet den 3400 kilometer lange turen over Nord-Atlanteren fra Kanada til Svalbard. For denne bragden ble Wilkins i 1928 slått til ridder av Storbritannia.

Nå ville han føre den amerikanske ubåten "Nautilus" under isen i Polhavet.

Et sabotert vågestykke
Wilkins lå med sitt vågestykke flere tiår forut for sin tid, og spørsmålet var om han skulle lykkes. Bak dokumentaren "Nautilus", med regi av nordmannen Trond Eliasen og australieren Simon Nasht, ligger to år med research-arbeid. Den forbløffende ferden med ubåt i drivisen nord for Svalbard så tidlig som i 1931 kan først nå vises, en ferd som endte tragisk og som inkluderte mytteri, bevisst sabotasje og personlig tragedie for den kjente oppdageren.

"Nautilus" var blant annet innom Tromsø, hadde den norske professoren Harald U. Sverdrup om bord, og daværende forsvarsminister Vidkun Quisling så seg nødsaget til å beordre fly og båter til en redningsaksjon i isødet.

En fotnote i historien
Hubert Wilkins´ ubåteventyr ødela hans rykte som oppdager og henviste hans navn og ettermæle til en plass i historieskrivingens fotnoter. Men i dokumentaren om "Nautilus"
får vi for første gang vite hva som virkelig hendte om bord på "Nautilus" under forsøket på å seile under polisen i 1931.

Etter sitt mislykte forsøk var Sir Hubert Wilkins bl.a. med på den amerikanske oppdageren Lincoln Ellsworths Antarktis-ekspedisjon årene 1933-39. Wilkins ble senere rådgiver og geograf i USAs forsvar.

Innkjøpt dokumentar fra AS MovieMaker/Café Productions Ltd.
Regi: Trond Eliassen og Simon Nasht
Produsent: Kjell Eriksen
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 (gunilla.gaarder@nrk.no)
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilder
1. Ubåten Nautilus fotograferes i Polhavet under forsøket på gjennomføre verdens første seiling under isen. (Foto: A/S Videomaker/Café Prod. Ltd.)
2. Sir Hubert Wilkins utfordret i 1931 elementene med ubåten "Nautilus". (Foto: A/S Videomaker/Café Prod. Ltd.)
3. Den norske professoren Harald U. Sverdrup (t.h.) på ubåtdekket sammen med oppdageren Sir Hubert Wilkins (t.v.). (Foto: A/S Videomaker/Café Prod. Ltd.)