Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 4. august 2008 kl 20.10 Medisinske våghalser: Anestesi

Forsøk med livet som innsats

Journalisten og legen Michael Mosley forteller om de smertefulle ofrene som ligger bak ulike medisinske gjennombrudd. (Foto: BBC)
Journalisten og legen Michael Mosley forteller om de smertefulle ofrene som ligger bak ulike medisinske gjennombrudd. (Foto: BBC)
I medisinsk forskning gjør laboratorietester og dyreforsøk nytten en stund. Men på et eller annet tidspunkt må nyvinninger prøves ut på mennesker. I denne britiske dokumentaren skal vi se at forbløffende mange gjennombrudd skyldes at leger og forskere har drevet forsøk på seg selv.

Den prisbelønte journalisten og legen Michael Mosley viser oss hvordan medisinere har brukt seg selv som prøvekaniner – med oppsiktsvekkende, grusomme og til tider dødelige konsekvenser.

I fire episoder tar Mosley for seg de største ofrene legene har gjort i medisinens tjeneste gjennom tidene.

Narkosen
I første program handler det om utviklingen av narkosen. At vi i dag kan bli operert uten smerte, kan vi takke 1800-tallsmedisinere som Humphrey Davy og Horace Wells for.

Davy eksperimenterte så ivrig at han ble avhengig av lystgass, mens Wells trakk ut sine egne tenner mens han prøvde ut ulike bedøvende gasser. Han endte opp som avhengig av kloroform og endret atferd så drastisk at han havnet i fengsel og senere tok sitt eget liv.

William Morton, en av Wells’ tidlige samarbeidspartnere, hadde større framgang. På et tidspunkt strøk han nesten med under utprøving av eter, men han endte opp som en anerkjent foregangsmann for moderne anestesi.

Dagens våghalser
Mosley gjentar noen av forsøkene som gamle dagers medisinere utsatte seg selv for. Han lar oss møte også en av dagens selvutnevnte forsøkskaniner i aksjon. For våghalsene finnes fortsatt.

- I en tid da det i økende grad stilles spørsmål ved det etiske grunnlaget for den medisinske forskningen, er det ganske vidunderlig å oppdage at det fortsatt finnes forskere som er beredt til å sette sin egen kropp på spill, sier Michael Mosley.

Vaksiner
I program 2 skal det handle om den dramatiske og smertefulle veien fram til ulike vaksiner som har reddet utallige liv. Uten disse ofrene hadde sykdommer som rabies, tyfus og polio vært ute av kontroll.

Senere skal det handle om leger som har utforsket sammenhengene mellom kosthold og sykdom, og om de fryktelige forsøkene som ligger bak dagens kunnskap om sykdommer som syfilis, gulfeber og kolera.

Programmet er sendt tidligere.

Britisk dokumentarserie
Originaltittel: Medical Mavericks
Produksjon: BBC (2007)
Ved Michael Mosley
Kontakt Programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice , tlf 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • Les mer på BBC