Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 19. august 2001 kl 20.55 Niern: Den ville gjengen

Briljant og brutal


"Den ville gjengen" er en av de siste fredløse gjengene i det gamle Vesten.
Kontroversiell. Banebrytende. Rå. Hjerteskjærende. Uforglemmelig. Karakteristikkene som er brukt om kveldens NRK2-film, er mange.

Det gamle og det nye Vesten tørner sammen når en gjeng fredløse rir inn i en grenseby i Texas. Året er 1914. Fem ryttere kledd i uniformer fra USAs kavaleri rir gjennom de støvete gatene i den søvnige grensebyen San Rafael.

Lederen deres er Pike Bishop (William Holden), en spinkel mann som ser alt, men som sier lite. Gjengen består ellers av Duch Engstrom (Ernest Borgnine), en kraftig, men overraskende kvikk og rask mann, de barske brødrene Lyle (Warren Oates) og Tector Gorch (Ben Johnson), og til sist Angel (Jaime Sanchez), en ung meksikaner. Til sammen utgjør de "den ville gjengen".

Nesten utryddet
De fredløse gjengene fra det gamle vesten hadde stort sett forsvunnet før 1914, utryddet av lov og orden og dusørjegere. "Den ville gjengen" var en av de få bandene som fortsatt eksisterte.

Men når de rir inn i San Rafael for å robbe det lokale jernbanekontoret, blir de tatt i et bakholdsangrep av en gjeng dusørjegere. "Den ville gjengen" tar først opp kampen, men må gi opp og trekker seg tilbake.

Dusørjegerne ledes av Deke Thornton (Robert Ryan). Han har for mange år siden sverget på at han skal være den som fanger Pike Bishop. Så når "Den ville gjengen" vender tilbake, er tiden inne for det endelige oppgjøret.

Amerikansk film fra 1969
Originaltittel: The Wild Bunch
Regi: Sam Peckinpah
Med: William Holden, Ernest Borgnine, Robert Ryan, Edmond O'Brien, Jaime Sanchez, Ben Johnson m.fl.
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53

Bilde
"Den ville gjengen" er en av de siste fredløse gjengene i det gamle Vesten.