Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 20. november 2008 kl 22.30 Berserk gjennom Nordvestpassasjen

Uten mat og drikke...

Kaptein Jarle Andhøy må ta over som kokk. Foto: wildvikings.com/NRK
Kaptein Jarle Andhøy må ta over som kokk. Foto: wildvikings.com/NRK
… duger polarheltene ikke! Det blir krise om bord når kaptein Jarle Andhøy må ta over grytene etter skipskokken sin, Fredrik Juel.

"Han har ydet de norske polarexpeditioner større og verdifullere tjenester enn noen annen mann", skrev Roald Amundsen om sin skipskokk. Kaptein Jarle Andhøy må selv sørge for middagen etter at hans skipskokk ble satt i arrest sammen med maskinisten i havna i Halifax.

Magetrøbbel og overraskelse
Berserk seiler inn i de første isbeltene langs Newfoundlandskysten, og setter kursen mot den vesle fiskerlandsbyen hvor vikingen Leif Eiriksson en gang bodde. Der finner de et nytt mannskapsmedlem i Gisle Olavsson. Den seileglade nordlendingen er et kjærkommet tilskudd, men det merkes at det viktigste mannskapsmedlemmet mangler. Jarles katastrofale kokkekunster fører nemlig til at det allerede reduserte mannskapet blir alt annet enn klar for polarekspedisjon. Etter tung is og tåke, kommer de seg til vikingruinen ved Hvalsøy, der berserkene får seg en stor overraskelse.

Norsk polarhistorie
Kaptein Jarle Andhøy skal seile i kjølvannet til Amundsen gjennom den beryktede Nordvestpassasjen. Med et uerfarent mannskap og en båt funnet på skarphaugen i Puerto Rico, skal Berserkskuta skrive norsk polarhistorie. Ingen norsk seilbåt har klart å seile gjennom Nordvestpassasjen siden Roald Amundsen gjennomførte ekspedisjonen med skuta Gjøa i 1906.

Nordvestpassasjen er snarveien til Asia, en sjørute som går fra Atlanterhavet til Stillehavet via de arktiske øygruppene i Nord-Kanada. Passasjen er regnet som en av de farligste og vanskeligste ekspedisjonene i polare strøk på grunn av sine plutselige stormer, enorme kulde og truende skruis. Med en gjeng bulkete sønner av Norge, legger kaptein Jarle Andhøy ut på et nytt Berserkeventyr i et av verdens mest fryktede farvann.

Underholdning/dokumentarserie i seks deler
Samproduksjon mellom wildvikings.com og NRK (2008)
Hovedproducer: Eirik Ingstad Sandberg
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf. 23 04 41 01
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900,