Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 25. august 2003 kl 22.30 Faktor: Faktor: Små - men store nok

Seksåringenes møte med skolen

Hanna går i klasse 1B på Tøyen skole (Foto: NRK)
Hanna går i klasse 1B på Tøyen skole (Foto: NRK)
- De som fant på at 6-åringer skulle begynne på skolen, burde være kjeppjaget, mener Ann Elise, moren til Hanna. – Hanna ville hatt det mye bedre i barnehagen ett år til. Og de skal jo egentlig ikke lære noe likevel dette året.

"Faktor" har fulgt tre 6-åringer gjennom deres første skoleår. Forrige tirsdag møtte vi Hanna og Khaalid fra Oslo og Mette fra Trøndelag gjennom deres første halvår som elever. I kveld følger vi de tre elevene fram mot sommeren.

Flerkulturell hverdag
Skoledagen i Hannas klasse starter ofte med massasje. Slik blir barna bedre kjent, enten de er fra Vietnam, Marokko, Iran eller Norge. Moren hennes forteller at Hanna synes det er helt naturlig at folk har forskjellig hudfarge. Hun går på Tøyen skole i Oslo, der 90 prosent av elevene ikke har norsk som morsmål. En av dem er Khaalid som kommer fra Somalia.

Tilpasset undervisning
Alle barn i den norske skolen har rett til undervisning tilpasset sine behov. Det betyr at læreren må vurdere hver eneste elev og se hva den enkelte trenger. I klassen til lærer May-Elin på Tøyen kunne et par av jentene lese og skrive både norsk og somalisk eller norsk og arabisk ved skolestart. Andre, som Khaalid, kan ikke skrive navnet sitt.

Krigen i Irak
- Jeg har hørt på radioen at det er krig, sier Hanna en dag. Det er krig i Irak, og mange av barna på Tøyen kommer derfra. Hannas venninne Tara må avlyse reisen til hjemlandet Iran på grunn av krigen i nabolandet. – Vi prøver å holde sammen og være snille mot hverandre, selv om det er delte meninger om krigen på skolen, sier May-Elin.

Om "Faktor"
"Faktor" er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker "Faktor" å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar
Programskapere: Gry Kårstad og Lise Borchgrevink
Prosjektleder: Cathrine Wik
Pressekontakt: Eirin Grytbakk , tlf 23 04 86 96/995 39 252