Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 28. desember 2001 kl 20.10 Hamlet

Branaghs Hamlet

Kenneth Branagh har tittelrollen i storfilmen
Kenneth Branagh har tittelrollen i storfilmen "Hamlet" han også har regissert. Kate Winslet spiller Ophelia.
Til tider har Shakespeare-feberen herjet blant kinopublikum, ikke minst takket være Kenneth Branaghs tolkninger av 1500-tallsforfatterens verk. I kveld byr NRK2 på hans storslåtte filmatisering av en av verdens største tragedier, Hamlet, hvor Branagh selv har tittelrollen.

Shakespeares tragedie har en egen evne til å fascinere, og er for film- og teaterfolk åpenbart en utømmelig kilde til stadig nye vinklinger. Ofte har tolkningene hatt freudianske hentydninger til at den danske prinsen hadde et forhold til sin egen mor, Gertrude.

Slik er ikke Branaghs versjon, hvor det er tatt i bruk virkemidler som har gjort denne utgaven så spesiell. Blant annet plasserer Branagh store stjerner i småroller, som Charlton Heston (leder for skuespillertruppen), Billy Crystal (graveren) og Gérard Depardieu og Robin Williams som Reynaldo og Osric.

Shakespeare la handlingen til slutten av 1100-tallet, mens Branagh har skutt den frem til forrige århundre, med hva det måtte innebære av klesstil og miljø.

Besatt av hevntanker
I korte trekk handler den fire timer lange filmen om danskeprinsen Hamlet som er besatt av tanken på å hevne sin fars morder og å ta tilbake kongekronen han er den rettmessige eier til. Farens morder er ikke bare Hamlets onkel, men også hans mors tilkommende ektemann. Med dette som utgangspunkt utvikles et nett av intriger hvor interessene er både personlige og politiske.

Amerikansk spillefilm fra 1996
Regi: Kenneth Brenagh
I rollene: Kenneth Branagh, Kate Winslet, Judi Dench, Gérard Depardieu, Robin Williams, Jack Lemmon, Billy Crystal
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36

Bilder
1 Kenneth Branagh har tittelrollen i storfilmen ”Hamlet” han også har regissert. Kate Winslet spiller Ophelia.
2 Kate Winslet som Ophelia.
3 Julie Christie spiller Gertrude, Hamlets mor.