Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 30. mars 2007 kl 20.50 Ingmar Bergman: og Fårö

Hjemme hos Bergman

Ingmar Bergman åpner sitt hjem på Fårö for tv-seerne for første gang (Foto: SVT)
Ingmar Bergman åpner sitt hjem på Fårö for tv-seerne for første gang (Foto: SVT)
Ingmar Bergman viser fram sin verden på Fårö. Fjernsynsseerne slippes inn bak den blå porten med teksten "Privat område. Hunden er løs". Noen hund har ikke bodd der siden Liv Ullmanns dachs forlot huset, og det er minst 30 år siden. Men skiltet antyder at her bor en mann som vil være i fred.

Ingmar Bergman oppdaget Fårö i 1960 da han lette etter innspillingssted til "Såsom i en spegel". Han dro tilbake for å spille inn "Persona" i 1965, og da bestemte han seg for å bli. Bare et par hundre meter fra stedet hvor "Persona" ble spilt inn, ligger huset som han fikk bygget til seg selv. Huset er 56 meter langt, og følger strandkanten. Utenfor vinduet ser han høststormer, snille sommerbølger, kongeørner og sinte svaner, pinnsvin og kaniner.

En film om dagen
Hver dag setter han seg i den røde jeepen, og kjører et par kilometer til sin egen kino. Kinoen er en ombygd låve som også har fungert som filmatelier. Der ble blant annet store deler av "Scener fra et ekteskap" spilt inn. Ingmar Bergman ser en film om dagen, ofte gamle stumfilmer og på sin fødselsdag, 14. juli, alltid Chaplins "Sirkus".

Ingmar Bergman snakker om kjærligheten og døden, og om det store savnet etter konen Ingrid von Rosen, som døde i 1995. Han forteller om barndommen som formet ham, og han lager en liste over sine verste demoner.

Programmet er det siste av tre dokumentarer om den gamle filmskaperen og teatermannen Ingmar Bergman.

Svensk dokumentarserie (2004)
Episode 3 av 3
Originaltittel: Bergman och Fårö
Programansvarlige: Marie Nyreröd, Arne Carlsson og Kurt Bergmark
Produsert av: SVT
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78