Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 9. april 2002 kl 20.55 Niern: Blodveien

Helstøpt krigsdrama

Film
Film "Blodveien" fra 1955 skildrer et av de verste kapitlene i tysk krigshistorie. Resultatet av det norsk-jugoslaviske filmsamarbeidet imponerte en samlet presse.
"Et helstøpt krigsdrama", skrev anmelderne i 1955 etter premieren på filmen "Blodveien" etter Sigurd Evensmos roman. I det norsk-jugoslaviske filmsamarbeidet imponerte jugoslavenes innsats mest.

"Blodveien" er et sterkt dokument om tyskernes krigsforbrytelser under andre verdenskrig, fra den tyske fangeleiren for serbere i Saltdalen.

Fedre og sønner
Sigurd Evensmos filmfortelling handler om Ketil, som er arbeidsformann på et veianlegg og bor sammen sønnen Magnar i en hytte på fjellet.

Nede i bygda har tyskerne anlagt en fangeleir for jugoslavske krigsfanger, blant dem partisanlederen Miljan og hans unge sønn Janko.

De to nordmennene tvinges til å være arbeidsledere for de jugoslaviske fangene i byggingen av det som for all ettertid er blitt stående som Blodveien.

Når Janko bestemmer seg for å flykte, blir han forfulgt av tyskerne og Magnar, som mot farens vilje er blitt medlem av NS.

Etterhvert oppstår det en konflikt mellom far og sønn om Jankos skjebne. Magnar tar Janko til fange, mens faren vil hjelpe ham.

Jugoslavene imponerte
Etter at filmen hadde hatt premiere i februar 1955, ti år etter frigjøringen, var anmelderne særlig imponert over skuespillerinnsatsen til den unge Milan Milosevic, som spilte Janko. Hans følsomme ansikt gjorde et uutslettelig inntrykk både på svenske og norske filmanmeldere.

"Det brennende følsomme ansiktet kommer vi vel aldri til å glemme. I slaveleirens mylder av fanger merker han seg ut straks han er i bildet, og angsten, håpet og det jagede flyr i umerkelige skiftninger over ansiktet hans under den vilt spennende og uhyggelige jakten. Det ansiktet og det spillet setter filmen rett opp i toppklasse" skrev Arbeiderbladets anmelder.

I filmen signert Norsk Film deltar kjente norske skuespillere som Ola Isene, Tom Tellefsen, Lalla Carlsen og Arne Lie. Enkelte anmeldere beskrev filmen som en stor personlig seier for Ola Isene. Filmens rystende beskrivelse av tilværelsen i form av en eksistens i frykt og fornedrelse forhindrer ikke undertonen av håpet om fred og frihet og tiltroen til nordmennenes hjertevarme.

Sigurd Evensmo gjorde her sin debut som forfatter av et filmmanus som dels bygger på Sigurd Evensmos egen reise sammen vennen, Milenko Milovic, og hans personlige opplevelser. Filmens autentiske og dokumentariske fremstilling av de fryktelige forholdene imponerte alle. Filmen ble ansett for å være så sterk at den ble nektet vist under filmfestivalen i Cannes, fordi festivalen forbyr visning av film som sårer andre land.

Norsk-jugoslavisk film fra 1955 etter Sigurd Evensmos roman
Produsent: Norsk Film AS og Avala Film
Regi: Kåre Bergstrøm og Rados Novakovic
Med bl.a. Ola Isene, Andreas Bjarke, Tom Tellefsen, Milan Milosevic, Milivoj Zivanovic, Liv Strømsted og Lalla Carlsen
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53

Bilde
Film "Blodveien" fra 1955 skildrer et av de verste kapitlene i tysk krigshistorie. Resultatet av det norsk-jugoslaviske filmsamarbeidet imponerte en samlet presse.