Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 1. april 2003 kl 20.25 Brennpunkt: Brennpunkt: Et godt hjem

Omsorgssvikt på barnehjem

- Det ble skapt en del monstre, og det ble skapt en masse tapere. De var ofre alle sammen, forteller en 51 år gammel mann fra Bergen. Han er en av flere barnehjemsbarn vi møter i kveldens Brennpunkt. "Et godt hjem" ser på hvordan barn ble utsatt for overgrep og omsorgssvikt ved norske barnehjem.

- Det var ikke et barnehjem. Det var en barnebosshaug, sier 51-åringen. Han bodde på Bergens Guttehjem fra han var 8 til han var 15 år gammel. Som liten fikk han juling og ble misbrukt seksuelt av de eldre guttene. Da han selv ble større, gjorde han akkurat det samme mot dem som var mindre. Først i voksen alder har han våget å fortelle om hva han opplevde – og hva han var med på.

51-åringen mener at både staten og kommunene sviktet da barn ble utsatt for overgrep og omsorgssvikt på norske barnehjem. Han er én av i alt 13 tidligere beboere ved Bergens Guttehjem som nå forbereder rettssak mot kommunen.

Over hele landet
Det er ikke bare i Bergen barnehjemsbarn har opplevd overgrep og omsorgssvikt. I "Et godt hjem" møter vi tre mennesker som bodde på barnehjem på 50- og 60-tallet. I tillegg til 51-åringen forteller én fra Alta og én fra Asker om sine opplevelser. Alle tre ønsker å få en oppreisning og en unnskyldning for en ødelagt barne- og ungdomstid.

Når ikke frem
Brennpunktredaksjonen har også sett nærmere på hvordan staten har fulgt opp historiene til barnehjemsbarna ved å dykke ned i arkivene til Utvalget for billighetserstatninger. Utvalget får hvert år søknader fra mennesker som har fått livene sine ødelagt i en barnevernsinstitusjon. Mange har prøvd å gå til sak mot kommunen som var ansvarlig for tilsynet med barnehjemmene, men når ikke frem fordi saken er foreldet.

Ønsker å bli hørt
- Under arbeidet med programmet har jeg møtt mange tidligere barnehjemsbarn som aldri før har snakket om det de opplevde på barnehjemmet. Andre har forsøkt å fortelle om det, men er ikke blitt trodd, sier programskaper Ingrid Langeland Jensen. – Med programmet ønsker vi å vise hvor viktig det er for disse menneskene å bli hørt og trodd, og å få en offentlig unnskyldning for det de har opplevd i oppveksten.

Egenprodusert dokumentarprogram
Programansvarlig: Ingrid Langeland Jensen
Redaktør: Per Anders Johansen
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96