Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 14. juli 2011 kl 22.15 Verdens varmeste strøk

Overlevelse og vulkaner


Den eksepsjonelle australske sykepleieren Valerie bosatte seg blant afarene for 20 år siden. Hun brukes som tolk når teamet forsøker å få vite mer om det besværlige livet til afar-kvinnene. Vi får vite hvor viktige kamelene er for at afarene skal overleve, og teamaet fester et GPS-apparat på en geit for å undersøke hvordan den klarer seg.

Teamet reiser også til Dabbahu hvor jordskorpen deler seg og nye vulkaner kommer til overflaten. En rekke jordskjelv har skapt en ny sprekk i jordoverflaten, og målet er å gå ned i sprekken for å ta prøver. Dette har ingen prøvd før, og teamet konfronteres både med sko som smelter og farlig hydrogensulfidgass.

Om serien
Danakil-ørkenen i Nord-Etiopia er offisielt det varmeste stedet på jorden. I denne avsidesliggende bakerovnen kan temperaturene komme opp i 60 grader, og det finnes ikke vann. Stedet skulle ha vært blottet for liv, men her lever afarene, en legendarisk, tøff stamme. Ved hjelp av buskapen sin har Afar-stammen lært hvordan man overlever der det egentlig ikke går an å leve.

I denne BBC-serien følger vi et team med vitenskapsmenn som er på oppdrag for å forstå hvordan mennesker og dyr overlever på dette merkverdige stedet. Teamet er også her for å undersøke geologiske fenomener. Danakil-ørkenen er nemlig et sted med stor geologisk aktivitet. Vulkaner og jordskjelv river opp bakken, og denne prosessen skaper et nytt hav som risikerer å sluke hele Afrikas Horn.

Sendt tidligere.


Britisk dokumentarserie fra BBC.
Originaltittel: The Hottest Place on Earth
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, tlf 414 28 800
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900