Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 11. mai 2009 kl 21.30 Om et hjerte

Kjerringa mot strømmen

Marianne (Solveig Ternström) møter motbør på jobben og hjemme for sitt engasjement. (Foto: Johan Paulin, SVT)
Marianne (Solveig Ternström) møter motbør på jobben og hjemme for sitt engasjement. (Foto: Johan Paulin, SVT)
Marianne forsetter arbeidet sitt med å sammenligne journaler på kvinnelige og mannlige pasienter ved klinikken. Dette blir tatt ille opp i kollegiet. Men en av dem har begynt å fatte interesse for arbeidet, nemlig Elisabeth.

Fra å brase sammen i innbitt uenighet, så har de to kollegaene Elisabeth og Marianne begynt å nærme seg hverandre.

Søker støtte
Elisabeth innser at Marianne kan være inne på noe med sine antakelser om at klinikken overser viktige symptomer hos kvinnelige pasienter. Hun ber om å få høre mer. Marianne forteller at hun har avdekket at kvinner må vente lenger på ambulanse, menn blir tilbudt nyere og dyrere medisiner, oftere røntgenundersøkelse og pacemaker.

Marianne har prøvd å få forskningsstøtte for å kunne vie mer tid til undersøkelsene, men har fått avslag. I forskningsrådet som gir ut stipender sitter overlegen Jan Hammar, Elisabeths elsker. For fire år siden var han med på å gi avslag på Mariannes søknad. Elisabeth blir rasende på Jan da hun oppdager dette og konfronterer ham med hans likegyldighet. Hun oppfordrer Marianne innstendig til å søke på ny. Og en dag dumper det ned et brev med en hyggelig overraskelse i posten til Marianne.

Elisabeth må innse at hun har mer enn profesjonell interesse i pasienten Henrik, vennen fra skoledagene. Og et kjærlighetsforhold til den dødsdømte pasienten er i ferd med å spire frem.

Om serien
"Om et hjerte" er en dramaserie i tre deler som er co-produsert av SVT, NRK og DR. I hovedrollene finner vi den kjente, danske skuespilleren Paprika Steen som spiller Elisabeth, og Solveig Ternström i rollen som Marianne.
På begynnelsen av 90-tallet ble det oppdaget at kvinners og menns symptomer ved hjerteinfarkt er høyst ulike. I denne dramatiseringen får vi høre historien om hvordan forskjellen ble oppdaget. Vi blir vi kjent med to sterke kvinner som jobber ved samme hjerteklinikk, hvordan de tilnærmer seg sitt arbeide, og hvordan deres liv preger måten de utfører jobben sin på.

Marianne og Elisabeth er rake motsetninger på mange måter. Marianne er godt voksen, har en ektemann, datter, barnebarn og pleietrengende mor. Elisabeth er en god del yngre og mer karrierebevisst kvinnne som har valgt å gi avkall på familieliv til fordel for å stige i gradene. De støter ofte sammen i heftig uenighet på jobben. Så etterhvert finner de ut at de har samme mål – nemlig best mulig behandling for sine pasienter.

Svensk dramaserie (2008)
Produsert av SVT, i samarbeid med NRK og DR
Regi: Erik Lejonberg
Manus: Anders Weideman
I rollene: Solveig Ternström (Marianne), Paprika Steen (Elisabeth), Loa Falkman (Björn), Johan H:son Kjellgren (Jan Hammar), Jakob Eklund (Henrik), Ellen Nyman (Sanna), Christian Wennberg (Micke), m.fl.
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden,909 55 364/23 04 98 41
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900