Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 21. mars 2013 kl 20.45 Glimt av Norge: Tragedien på Folla

St. Svithun-forliset - femti år etter


Det er femti år siden hurtigruteskipet St. Svithun forliste på turen fra Trondheim og nordover til Rørvik. 41 av 90 mennesker om bord omkom. Vi møter en av de overlevende, Knut Borge.


"Follas gåte" blir det kalt, forliset som skjedde en oktoberkveld i 1962. På uforklarlig vis havner skipet hele 18 nautiske mil ut av kurs. Da hurtigruta grunnstøter, tror besetningen på brua at de er ved Grinna fyr. Dermed blir letemannskaper sendt til feil sted.

Først utpå natta går alarmen som får sendt letemannskap til riktig sted. Den verste skipskatastrofen i fredstid er et faktum. 41 mennesker omkommer, mens 48 blir reddet.

Forrestningsreise
Femti år etter er vi med den nå 78 år gamle Knut Borge. Han var på foretningsreise med to kollegaer på tur til Brønnøysund da St. Svithun forliste.

Borge forteller om den dramatiske grunnstøtingen og om kampen for å berge livet i det iskalde oktoberhavet. Han kom seg opp i en livbåt som kantret, og de ti om bord måtte legge på svøm. Etter mye strev klarte Knut Borge å komme seg i land på en liten holme. Her blir han funnet tidlig neste morgen. Borge er den siste som blir funnet i live.

Norsk dokumentar
Produksjon: NRK Trøndelag (2013)
Ved Liv Govasli og Mette Moslet Kjesbu
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900LENKER
  • Om St. Svithun-forliset 
  • Les mer på nrk.no