Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 9. februar 2001 kl 20.10 Vagn på arabiske eventyr

Vagn på arabiske eventyr (t)

NRK2 fredag 9. februar kl 20.10
Vagn på arabiske eventyr (2:9)

Besøk på Santa Katarinaklosteret ved Sinaifjellet

Kontrasten til den myldrende millionbyen Kairo er enorm når Vagn Olsen når fram til Santa Katarina-klosteret på Sinaihalvøya. Her i det øde landskapet ved foten av Sinaifjellet lever 21 munker på en kristen \"øy\" midt i et muslimsk land. I motsetning til den danske Niebuhr-ekspedisjonen i 1761 fikk Vagn komme innenfor portene.

Justis, en av de 21 greskortodokse munkene, viser Vagn rundt i klosterets bibliotek. Her finnes en enestående samling av manuskripter, hvorav de eldste stammer fra det 4. århundre. Innenfor Katarinaklosterets murer finnes også et bilde av eksdronning Anne-Marie av Grekenland. Ved klosterets gavl står den dag i dag tornebusken som Moses ifølge Bibelen så brenne.

Innen Vagn forlater Sinai, tilbakelegger han de fem kilometerne og 750 trappetrinnene til toppen av Sinaifjellet.

Det lukkete Arabia
Neste stopp på reisen er Saudi- Arabia, der man ikke kommer inn uten spesiell invitasjon. Hovedstaden Jidda har mye å by på, en fascinerende historie, fasjonable forretninger og beliggenheten ned til Rødehavet, forteller museumsinspektøren som viser Vagn rundt i byens gamle og nylig rehabiliterte kvartaler. Her kan man fremdeles bruke bykortet som Carsten Niebuhr fra den danske ekspedisjon tegnet for snart 250 år siden.

For mange står Saudi-Arabia som et land hvor kvinner er usynlige og uten rettigheter. - Sannheten er mer nyansert, forteller to saudiarabiske kvinner som driver sin egen tannlegeklinikk. Stadig flere saudiarabiske kvinner forsøker seg i forretningslivet, og pengene de tjener er helt og holdent deres egne. Og man kan godt fungere som selvstendig saudiarabisk kvinne, selv om landets strenge religiøse lover krever at kun ansikt og hender må være synlige når hun beveger seg utenfor hjemmet. - Det er Guds ordre, og det er til vårt eget beste, sier en av tannlegene.

Om serien
Den populære danske reporteren Vagn Olsen er igjen på reisefot. Denne gangen legger han opp til spennende, arabiske eventyr og følger den samme ruten gjennom \"Det Lykkelige Arabia\" som kong Fredrik V sendte en dansk ekspedisjon på for 240 år siden. Med Alexandria i Egypt som utgangspunkt blir vi med på en 80 dagers fascinerende reise gjennom Saudi-Arabia, Yemen, Oman, De forente arabiske emirater, Iran, Irak, Jordan, Syria og Libanon.

Gull, røkelse og myrra. Kalifen i Bagdad. Ali Baba og de 24 røverne. Babylons hengende haver. Eufrat og Tigris. Islamsk fundamentalisme. Tildekkede kvinner med forklær og slør. Sortkledde prester. Flyktninger. Den arabiske verden er i stand til både å fortrylle og skremme folk fra Vesten.


NRK2 fredag kl 20.10
Sendt 3.9.00 på NRK1

Dansk reisedokumentar i ni deler
Ved Vagn Olsen
Pressekontakt i Fakta/Innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364
Pressekontakt: Siri G. Meyer, tlf. 23048123 (siri.gronning.meyer@nrk.no)