Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 25. september 2000 kl 22.45 Bergen + Bukavu = sant

Bergen + Bukavu = sant (ttv)


NRK1 mandag 25. september kl 22.45
Bergen + Bukavu = sant

Norske elever hjelper barn i Kongo

Elevene ved Christi Krybbe skoler i Bergen står bak et vellykket bistandsprosjekt som har forandret skoledagen for mange hundre elever i en by i Kongo. NRKs Afrika- korrespondent Anders Magnus har møtt Bwira fra Bukavu og Ole fra Bergen og sett på hva som skiller og forener de to skoleguttenes hverdagsliv.

Alle har en gang i barndommen vært med på å holde basar eller selge boller og brus til forbipasserende. Helst for et godt formål, gjerne fattige barn i Afrika. Men man fikk aldri vite om pengene noen gang kom fram og hva de til slutt ble brukt til.

100.000 kroner til ny skole
Elevene ved Christi Krybbe skoler i Bergen har hatt bedre kontroll over inntektene sine fra lotterier og kakesalg. Alle klassene var engasjert, og over flere år samlet de inn til sammen 100.000 kroner. Dette førte til NORAD-støtte som gjorde det mulig å reise en helt ny skole til barn på den andre siden av ekvator, i det sentralafrikanske landet Kongo. Pengene var øremerket til en bydel i byen Bukavu der det bor over 12.000 barn og unge - uten en eneste skole.

Men byggingen måtte utsettes to ganger, fordi området var hardt rammet av krig i 1996 og 1998. Fortsatt er det borgerkrig i Kongo, men misjonær Rigmor Karlsen fra Pinsemenighetens Ytremisjon klarte å gjennomføre byggeprosjektet i løpet av fjoråret. Anders Magnus har besøkt de to skolene - i Kongo og i Norge.

NRK1 mandag kl 22.45

Egenprodusert dokumentar
Reporter: Anders Magnus
Pressekontakter: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364 og Siri G. Meyer, tlf. 23048123 (siri.gronning.meyer@nrk.no)

Bilde
Takket være kakelotterier og innsamlingsaksjoner fra elevene ved Christi Krybbe skoler i Bergen har Bwira Banike fra Bukavu i det sentralafrikanske landet Kongo fått ny skole. Her sammen med misjonær Rigmor Karlsen fra Pinsemenighetens Ytremisjon og NRK-korrespondent Anders Magnus. (Foto: Guri Elvebakk)