Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 10. februar 2000 kl 19.30 Ut i naturen: Forsvinninga som gav DNT nytt liv

Ut i naturen: Forsvinninga som gav DNT n

NRK1 torsdag 10. februar kl 19.30
Ut i naturen: Forsvinninga som gav DNT nytt liv

I oldefars fotspor til Arentzbu

Den legendariske fjellmannen Fredrik Arentz forsvant sporløst i Jotunheimen i 1914. Men tragedien skulle gi Den Norske Turistforening (DNT) nytt liv. Sønnen Erik opprettet nemlig et stort legat til minne om faren. Midler fra dette legatet har hittil finansiert nærmere 40 av DNTs selvbetjeningshytter. Den første fikk navnet Arentzbu.

Fredrik Arentz ble legendarisk for sine lange fjellturer som han omtalte i årbøkene til Den Norske Turistforening. Inge Kjell Holme og Steinar Lote fra NRK Sogn og Fjordane forteller historien om Arentz gjennom en tur opp Mørkrisdalen i Luster i Sogn til Arentzbu - den første av legathyttene som ble åpnet i 1956.

Danskene og Helberg
Den norske grenen av Arentz-familen er utdødd. Men programskaperne fant etter mye strev fram til oldebarna til Fredrik Arentz i Danmark: Ann Windfeld-Hansen, Kim Harby og Elsebeth Schibbye. Sammen med Turistforeningens grand old man Claus Helberg og de danske oldebarna til Fredrik Arentz får vi oppleve Arentz sitt landskap opp Mørkrisdalen til Arentzbu. Mørkriselva er for øvrig en av de få større elvene som er fredet i Sogn og Fjordane.

Helberg stod sentralt i arbeidet med byggingen av hyttene i Breheimen der han var inspektør i en årrekke for DNT. I en alder av 80 år er han still going strong, og det var en stor opplevelse for ham å komme tilbake til Arentzbu.

\"Forsvinninga som gav DNT nytt liv\" er et spennende program som både har en god historie å fortelle, og som byr på mye vakker natur.

NRK1 torsdag kl 19.30

Billedtekst:
1. Claus Helberg og oldebarna til Fredrik Arentz beundrer den frådende Mørkriselva som ble fredet allerede i 1972. (Foto: Ragnvald Søgnesand)
2. Arentzbu - den første legathytten - ble bygd i 1956
3. Arentzbu ligger sentralt i rutenettet til Turistforeningen i Breheimen.
4. En opprømt Claus Helberg forteller oldebarna til Fredrik Arentz om Arentzbu. Fra høyre: Ann Windfeld-Hansen, Kim Harby og Elsebeth Schibbye. Til venstre: Programleder Inge Kjell Holme.
5. Følget under oppstigningen til Arentzbu. Mørkriselva ligger blå med brevann i dalbunnen.

Naturprogram fra NRK Sogn og Fjordane
Ved Inge Kjell Holme og Steinar Lote

Pressekontakt: Anne- Marie Astad, tlf 23 04 98 41