Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 7. oktober 2005 kl 21.00 Solens mat

Hagström på Sardinia

Bo Hagström med smaksprøver fra Sardinia. (Foto: SVT)
Bo Hagström med smaksprøver fra Sardinia. (Foto: SVT)
Den svenske gourmeten Bo Hagström – eller matturisten som han liker å kalle seg selv – tar oss med til Sardinia. På innlandet av middelhavsøya spiser han lunsj med sauegjeteren Orlando og hører ekkoet av steinalderens jegerfolk.

En smal og slingrende grusvei fører oss opp i fjellene til sauegjeternes hytte. Bo Hagström
befinner seg i Nuoro-provinsen i det indre av Sardinia. En myteomspunnet del av øya – og skrekkinngytende. Mord og kidnappinger har hørt til hverdagen her, langt inn i moderne tid.

Gjetost og innvoller
Men først og fremst skal vi på lunsj sammen med den legendariske sauegjeteren Orlando. Menyen stammer praktisk talt fra steinalderen: Gjetost, grillspyd med innvoller og helstekt lammekilling. Til dette serveres Orlandos hjemmebrente akevitt og en hjemmelaget rødvin laget av Sardinias cannonau-drue.

"Gris i grop"
Vi får også med oss hvordan en annen klassisk spesialitet blir til, nemlig "gris i grop". Dette var buskapstyvenes måte å tilberede byttet sitt på uten å bli oppdaget.

Om serien
Den svenske gourmeten Bo Hagström er tilbake med nye inntrykk fra fargerike og matglade områder langs Middelhavets støvel, Italia. Serien er i fem deler, og vi skal til de indre områdene av Sardinia, på en vandring i gorgonzolaens og taleggioens hjemtrakter i Lombardiet, på besøk til de gamle etruskernes landskaper i Nord-Italia m.m.

Svensk dokumentarserie i fem deler (2004)
Originaltittel: Solens mat
Produsert av: Sveriges Television AB
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57