Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 30. august 2006 kl 21.20 Niern: Mytteriet på Bounty

Mytteri i sort-hvitt

Clark Gable som heroiske Fletcher Christian og Charles Laughton som den onde kaptein Bligh. (Foto: Warner Bros.)
Clark Gable som heroiske Fletcher Christian og Charles Laughton som den onde kaptein Bligh. (Foto: Warner Bros.)
Verdens mest berømte mytteri har gitt opphav til mer enn 250 bøker og fem storfilmer. I kveld kan du se en barteløs Clark Gable som den samvittighetsfulle overstyrmann Fletcher Christian, som gjør opprør mot den tyranniske kapteinen William Bligh på "HMS Bounty".

Filmen er basert på Charles Nordhoff og James Norton Halls etter hvert så berømte bok med samme tittel fra 1932. Utgivelsen skapte ny blest om det nesten glemte mytteriet, og regissør Frank Lloyd med MGM i ryggen var snare til å feste dramaet til film.

Tyrannisk kaptein og heroisk mytterist
Charles Laughton spiller kaptein William Bligh som forsurer miljøet blant mannskapet med ondskap og avstraffelser. Etter å ha hentet brødfrukt-trær på Tahiti skal skipet vende tilbake til England, men da Bligh indirekte forårsaker skipsdoktorens død, bestemmer Christian seg for å ta affære. Han får med seg deler av mannskapet og gjør opprør mot den tyranniske Bligh og de av mannskapet som fortsatt er lojale mot ham. Det er duket for mytteri.

Oscar for beste film
"Mytteriet på Bounty" fikk bare én Oscar-statuett, men til gjengjeld var dette den gjeve prisen for beste film. Clark Gable, Charles Laughton og Franchot Tone ble alle nominert til beste skuespiller, men måtte alle tre se seg slått.

Når det kommer til hvor tro filmen er mot de faktiske hendelsene ved Tahiti i 1789, er historikerne uenige. Var Bligh et monster, mens dydsmønsteret Christian ble tvunget til mytteri av sin samvittighet, eller var det rett og slett det kalde og pietistiske England som ikke fristet?

Myteomspunnet
En av teoriene er at Christian og deler av mannskapet rett og slett hadde fått mersmak på de tahitiske jentene. "HMS Bounty" hadde ligget i land ved Tahiti i seks måneder mens de ventet på passatvinden og riktig høstingstid, og mange hadde knyttet svært nære bånd til de innfødte.

Mens Bligh og hans trofaste menn utrolig nok overlevde sjøsettingen i en åpen båt og kom til Timor etter 49 dager til sjøs, skal Christian ha slått seg ned med deler av mannskapet og noen tahitiske kvinner og menn på Pictairn Island.

Amerikansk spillefilm fra 1935
Originaltittel: "Mutiny on the Bounty"
Regi: Frank Lloyd
I rollene: Clark Gable, Charles Laughton, Franchot Tone, Herbert Mundin, Dudley Diggs, Donald Crisp, Eddie Quillan
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900
Sendt 01.07.03