Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 28. oktober 2000 kl 22.25 Fakta på lørdag: Kjærlighetens mirakel

Fakta på lørdag: Kjærlighetens mirakel (


NRK1 lørdag 28. oktober kl 22.25
Fakta på lørdag: Kjærlighetens mirakel

Unike bilder fra fostertiden

Det er 20 år siden Lennart Nilssons oppsiktsvekkende film \"Sagaen om livet - om fosterets utvikling i mors liv\" ble vist. Nå er den svenske mesterfotografen tilbake med en ny og fascinerende film om hvordan mennesket blir til. Denne gangen har ny fototeknikk muliggjort en langt bedre registrering av de små forandringene som skjer, fra den første spire til fullt utviklet spedbarn.

Med endoskopet som kameraets forlengede arm inne i menneskekroppen viser Nilsson fantastiske bilder fra det biologiske forløpet under svangerskapet som aldri tidligere er blitt dokumentert. Vi får blant annet se befruktningsøyeblikket, når den første spiren til liv begynner å gro og hvordan fosterets hjerneceller vokser foran kameraet. Hvert minutt dannes ufattelige 100.000 nye hjerneceller!

- En ny dokumentar av Lennart Nilsson er alltid en hendelse i den vitenskapelige verden. Han dokumenterer en utvikling som ikke en gang forskere selv har sett, sier producer Bo G. Erikson.

Brytningstid
Filmen kommer i en brytningstid for den vitenskaplige tv-dokumentaren. Sofistikert dataanimasjon fra blant annet filmen \"Jurassic Park\" og de nye grenseløse, digitale bildene har startet en debatt blant produsentene av vitenskapsprogram. Kanskje er \"Kjærlighetens mirakel\" den siste dokumentaren som viser virkeligheten slik den er før datamanipulasjon tar over.

Som fotograf er Lennart Nilsson mest kjent for sine opptak av menneskets indre anatomi. Han har også skrevet flere bøker om temaet. Noen er blitt internasjonale bestselgere. På norsk finnes blant annet \"Et barn blir til\" (1965) \"Mennesket\" (1973) og \"Å bo i mammas mage\" (1986).

NRK1 lørdag kl 22.25

Nordisk samproduksjon
For ytterligere informasjon, kontakt SVT v. Barbro Silfverhjelm (46 784 2995) eller Bo G. Erikson (46 660 5922)
Pressekontakter NRK: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364 (gunilla.gaarder@nrk.no)
og Siri G. Meyer, tlf. 23048123 (siri.gronning.meyer@nrk.no)

Bilde
Mesterfotografen Lennart Nilsson har laget en ny film om fosterets utvikling. (Foto:

Et seks uker gammelt foster inne i livmoren. (Foto: Lennart Nilsson).