Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 21. april 2003 kl 20.15 Hospitalet

Avansert teknologi

Professor dr. med. Olav Mella er spesialist i onkologi. (Foto: Scanpix)
Professor dr. med. Olav Mella er spesialist i onkologi. (Foto: Scanpix)
Et så stort sykehus som Haukeland Universitetssykehus har ekspertise på sjeldnere sykdommer og behandlingsformer. På onkologisk avdeling skal overlege Olav Mella behandle en pasient med en svært sjelden form for svulst på hjernen. Til behandlingen skal det brukes avansert teknologi.

I denne episoden av ”Hospitalet” får seeren et helt unikt innblikk i arbeidet som ligger bak strålebehandlingen av hjernesvulsten. Det er svært avansert teknologi som tas i bruk for å planlegge og styre strålenes inngrep - midt inne i et menneskes hode.

Drømmen om legeyrket
Legeyrket er en drøm for mange, men nåløyet for å komme inn på studiet er trangt.

Janne Melhus er snart ferdig utdannet. Hun har vært fascinert av legeyrket helt siden hun var liten. Etter sommerferien skal hun forhåpentligvis ut i turnustjeneste, men først er det en lang rekke eksamener, for eksempel muntlig eksamen i røntgen.

Gjensyn med Olav
I kveld møter vi også igjen niåringen Olav, som drømmer om en gang å kunne smile med hele ansiktet igjen. Olav har en ansiktslammelse etter en ulykke for mange år siden, og for 3 ½ måned siden opererte plastikk-kirurgene inn en muskel i kinnet hans.

Olav kan kjenne at det skjer ting i ansiktet, men på den første etterkontrollen må legen skuffe ham. Det er ingen funksjon i kinnet ennå. Olav må komme tilbake om ytterligere 1 ½ måned.

Om ”Hospitalet”
På enorme Haukeland Universitetssykehus i Bergen blir rundt 150.000 pasienter behandlet hvert år. Her arbeider rundt 600 leger og 3.000 pleiere. NRKs filmteam har fått tilgang til steder på sykehuset der få andre utenforstående har sluppet til. Dokumentarføljetongen ”Hospitalet” i åtte episoder gir derfor et unikt innblikk bak fasaden på et stort, moderne sykehus.

NRK Hordaland
En dokumenterføljetong i 8 episoder.
Regissør: Ole Egil Størkson
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 90158212,
Anne Marie Kvassheim