Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 4. november 2001 kl 21.00 Niern: Orions belte

Prisbelønt norsk spionthriller

Tre nordmenn, spilt av Sverre Anker Ousdal, Helge Jordal og Hans Ola Sørlie, havner midt i skuddlinjen i et storpolitisk maktspill.
Tre nordmenn, spilt av Sverre Anker Ousdal, Helge Jordal og Hans Ola Sørlie, havner midt i skuddlinjen i et storpolitisk maktspill.
Tre nordmenn blir brikker i et farlig storpolitisk spill når de uforvarende kommer over en hemmelig sovjetisk lyttepost på Svalbard - på norsk område. Filmen, som bygger på en roman av Jon Michelet, ble en av 1980-årenes store norske kinosuksesser.

Tre norske sjøfolk og eventyrere om bord på den gamle frakteskuta "Sandy Hook" livnærer seg av mer eller mindre lovlige oppdrag i farvannet rundt Svalbard. Etter en tur til Grønland, der de har solgt en gravemaskin som de i utgangspunktet var betalt for å dumpe i sjøen, er de på vei tilbake til Svalbard. På grunn av uvær må de søke nødhavn og går i land på et tilfeldig sted.

Farlig oppdagelse
Der kommer de uforvarende over en hemmelig sovjetisk lyttestasjon. Og den er bemannet! De blir knepet på fersk gjerning, men klarer likevel å stikke til sjøs. Når tåka legger et beskyttende slør over båten om natta, føler de seg trygge. Inntil klapringen av et helikopter som sirkler inn målet sitt, kommer stadig nærmere. Ingen av dem ante hvor krigersk en tilsynelatende sovende russisk bjørn kunne være.

Lyttestasjonen interesserer i høy grad det norske overvåkningspolitiet. Men det er farlig for andre å vite om den. Politiet holder derfor den sensitive informasjonen for seg selv. - Bare tenk på konsekvensene for vårt samarbeid om dette blir kjent, sier den russiske diplomaten.

Dyr, prisbelønt film
Ola Solums thriller "Orions belte" vant førsteprisen på en festival for spenningsfilmer i konkurranse med kjente regissører som Chabrol og Widerberg. Den ble også belønnet med Amanda i 1985.

Filmmanus er skrevet av Richard Harris etter Jon Michelets roman. Opptakene til "Orions belte" ble gjort på Svalbard og Finnmarkskysten i løpet av 1984. Filmen som ble produsert av Filmeffekt A/S var den til da dyreste norske spillefilmen med en prislapp på 15 millioner.

Norsk thriller fra 1985
Basert på en roman av Jon Michelet
Regi: Ola Solum
I hovedrollene: Helge Jordal, Sverre Anker Ousdal, Hans Ola Sørlie og Kjersti Holmen
Pressekontakt Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53


Bilder
1. Tre nordmenn, spilt av Sverre Anker Ousdal, Helge Jordal og Hans Ola Sørlie, havner midt i skuddlinjen i et storpolitisk maktspill.
2. Den gamle frakteskuta "Sandy Hook" kommer i hardt vær - på mer enn én måte - utenfor kysten av Svalbard.
3. Helge Jordal blir skadet i konfrontasjonen som oppstår mellom nordmenn og russere.