Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 1. mai 2002 kl 21.00 Dok22: Mikhail Gorbatsjov - mannen som forandret verden

Tett på Gorbatsjov

I den tredelte portrettserien om Russlands nye tsarer er Michael Gorbatsjov førstemann ut. (Foto: Studio Vertov & Russian TV Vitali Manski)
I den tredelte portrettserien om Russlands nye tsarer er Michael Gorbatsjov førstemann ut. (Foto: Studio Vertov & Russian TV Vitali Manski)
Denne russiske dokumentaren gir et annerledes bilde av Michael Gorbatsjov, fredsprisvinneren som så radikalt forandret Sovjetunionens ansikt, men som måtte gi fra seg makten ved statskuppet i 1991.

Filmen gir et tilbakeblikk på hans tid som statsleder, da hans kjære kone Raisa konstant var ved hans side. Hun døde av kreft i 1999.

I dag er Gorbatsjov en trist og ensom mann, som har mistet lysten på livet.

Vitalij Manskij
Det er den russiske filmskaperen Vitalij Manskij som står bak dette rørende og sympatisk portrettet av en svært imøtekommende Gorbatsjov.

- Å portrettere politikere er ikke lett; de er altfor godt drillet i å takle media, sier Manskij. Han har i løpet av ett år fulgt Vladimir Putin, Boris Jeltsin og Michael Gorbatsjov på nært hold. Resultatet er blitt tre intime og annerledes portretter av tre av verdens mektigste menn. NRK1 har tidligere sendt portrettene av Putin og Jeltsin.

Filmene gir også et realistisk vitnesbyrd om dagens politiske situasjon i Russland.

Manskij startet sin karriere i 1989, og hans filmer har siden blitt vist på festivaler over hele verden, hvor han også har vunnet flere priser. Siden 1996 har han jobbet med popularisering av dokumentarfilm på russisk tv.

Russisk dokumentar
Engelsk tittel: The Red Tsars
Produksjon: Studio Vertov & Russian TV Vitali Manski
Pressekontakter: Gunilla Gaarder, tlf. 23 04 93 64 og Hilde Ljøen,tlf. 23 04 72 36

Bilde
Michael Gorbatsjov er i dag en trist og ensom mann. (Foto: Studio Vertov & Russian TV Vitali Manski)