Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 23. september 2006 kl 20.10 Profil: Mummitrollets memoarer

Mummitrollets vei til berømmelse

Mummitrollet og de andre innbyggerne i Mummidalen er blant barnas favoritter over hele verden.
Mummitrollet og de andre innbyggerne i Mummidalen er blant barnas favoritter over hele verden.
Mumitrollet har vært en av barnas store favoritter siden han så dagens lys for drøyt 60 år siden. Den trinne, vennlige skikkelsen er i dag et internasjonalt ikon og gjenstand for kraftig kommersialisering på linje med Mikke Mus og Ole Brumm. Kveldens dokumentar handler om Mumitrollets eventyr, både de virkelige og de oppdiktede.

Det var i 1945 at forfatteren Tove Jansson utgav den første boka om Mummitrollet og de andre skikkelsene i Mummidalen. Siden har den lille "krumeluren" tatt skrittet ut i den kommersielle verden og skapt et eget imperium. Særlig i Japan har skikkelsen blitt enormt populær.

I tillegg til bokserien er det lagd en egen tegneserie, dokkefilmer for tv og en europeisk-japansk animasjonsserie for tv og kino. I Finland er det dessuten anlagt en fornøyelsespark på grunnlag av historiene og figurene fra Mummidalen.

Mummidalen og dens innbyggere var forankret i Tove Janssons privatliv og samtidshendelser. Både kjønnsrollekonflikter og trusselen om atomkrig er reflektert i bøkene.

Kveldens finlandsvenske dokumentar gir oss historien om figurens opprinnelse, utvikling og internasjonale gjennombrudd. Filmteamet besøker miljøer i Finland, Japan og Sverige sammen med den nå avdøde forfatterens bror Per Olov Jansson og hans datter Sophia Jansson.

Finsk dokumentar fra 2005
Originaltittel: Mumins memoarer
Produksjon: YLE FST
Av Charlotte Airas
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no