Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 20. mai 2008 kl 19.55 Koht i familien

Planlegging er nøkkelen

Koht hjelper far Marco Somenzi med å kle på datteren Amelia (3). Bikkja Amanda vil også gjerne være med. (Foto: Feelgood scene og film AS)
Koht hjelper far Marco Somenzi med å kle på datteren Amelia (3). Bikkja Amanda vil også gjerne være med. (Foto: Feelgood scene og film AS)
Å være i en familie er en evig kamp mot klokka. Det gjelder å ikke sette seg ned, å unngå pauser, har programleder Koht funnet ut.

Vekkerklokken ringer tidlig i mange småbarnsfamilier. Det er ikke uvanlig å stå opp i seks-tiden, men Christine Koht er det nærmest uforståelig at folk orker, dag etter dag.

Hos meglerparet Furuberg på Skøyen i Oslo begynner dagen rundt halv syv. Da står mor Terese opp med sønnen Jarl (2), mens far Cato ofte innvilges noen ekstra minutter med hodet på puten. Siden begge jobber som eiendomsmeglere, blir det ofte arbeid på ettermiddag og kveld, noe som krever planlegging. Men alt går, så lenge man er motivert og målrettet.

- Som en god servitør
Et av Koht sine funn i arbeidet med denne serien, er at foreldre i familien må tenke som en god servitør. De må planlegge hvordan de går, og forsøke å gjøre mest mulig på veien, f.eks. ta med seg skitne klær eller rydde.

Det bekreftes av familien Somenzi og Austad. Far Marco er italiensk-østerisk-svensk-norsk, og han er blitt værende i Norge etter at han traff kona Martha Alvhilde Austad i forbindelse med en fisketur. Sammen har de døtrene Amelia (3) og Eline Marie (15), samt hunden Amanda.

- Det er ikke fri å være hjemme fra jobben, innrømmer Marco. Det er alltid noe å gjøre, og mye støy. Koht er den som blir mest påvirket.

Bedre tid nå
På Ottestad ved Hamar bor familien Solvang og Fridtun. Den består av to voksne og fire barn. Far Jonny Solvang er elektriker, mens mor Lisbeth er sykepleier. Når de ikke er på arbeid, går mesteparten av tiden til å ordne hjemme og legge til rette for ungene, for eksempel ved å hente og bringe. Koht synes det virker som tiden er knapp, men som Jonny sier: - Jeg vil påstå at jeg får gjort mer nå med fire unger og diverse aktiviteter enn da jeg var 25 og single.

Om serien
Den koht'ske metode har allerede gitt oss mye kunnskap om den norske gjennomsnittsmannen. Nå er det altså den norske gjennomsnittsfamilien som skal under lupen. Koht har ikke barn, og hun er absolutt ikke ute i en oppdragerrolle. Men hun er veldig nysgjerrig. Hvordan klarer folk å kombinere jobb, familie, venner og kjærlighetsliv? Hvordan strukturerer man en hverdag der man er konstant 5 minutter på etterskudd? Blir man ikke sliten, trøtt og sur? Hvordan påvirkes familielivet?

Ved hjelp av uredde spørsmål, aktiv tilstedeværelse, sirlig nedtegnet statistikk og en utrolig evne til å komme innpå folk danner Koht seg et bilde av tilstanden i norske familier. Vi kan allerede nå røpe at det går overraskende bra med den norske familien. Koht er rett og slett dypt imponert over hva folk får til.

Programmet er sendt tidligere.

Innkjøpt underholdningsserie fra Feelgood scene og film AS (2006)
Programleder: Christine Koht
Regi: Kristin Ekker
Produksjonleder: Karin Kilde
Produsent: Thomas Giertsen
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, tlf: 23 04 78 53 / 92 01 55 79
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no