Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 30. september 2002 kl 23.20 Lesekunst: Livet som teater

Litteratur ved Solkongens hoff

Gunnar Grøndahl og Holbergs Pernille. Tjenestefolk spiller en avgjørende rolle i komedier, når de er skrevet av Holberg eller Moliére (NRK-foto: Ole Kaland)
Gunnar Grøndahl og Holbergs Pernille. Tjenestefolk spiller en avgjørende rolle i komedier, når de er skrevet av Holberg eller Moliére (NRK-foto: Ole Kaland)
I siste halvdel av 1600-tallet var det franske hoff sentrum for en rik litterær produksjon. Solkongen, Ludvig 14., ønsket seg underholdning, og slottet i Versailles ble brukt som kulisser for svære teaterframføringer. Professor Hans Erik Aarset er ”Lesekunst”s fagmann og Gunnar Grøndahl er programleder for dette femte programmet i serien.

Moliére skrev komedier, og tok samtidens laster og latterligheter på kornet. Men under premieren på ”Tartuffe”, komedien om den skinnhellige prelaten som forførte damene, ble det skandale. Enkedronningen og presteskapet syntes ikke stykket var noe morsomt, og stanset ytterligere framføringer.

Den franske smak krevde nå av kunsten at den skulle være preget av fornuft og måtehold. Det var klassisismens tid. Forfatterne gjenoppdager den antikke litteraturen. En av dem er Jean Racin. Han kunne lese gresk, og fra den antikke litteraturen hentet han sitt tema, da han skrev om dronning Fedra og hennes umulige kjærlighet.

Om ”Lesekunst”
Serien bygger på et samarbeid mellom NRK og universitetene, og er et trimedialt eksperiment; mediene radio, fjernsyn og internett er tatt i bruk. Tilman Hartenstein er produsent for radioprogrammene på P2, som har en mer teoretisk vinkling som innebærer litteraturfilosofi. Tom Egil Hverven er ansvarlig for nett-delen av ”Lesekunst”.

Det ligger mye planlegging bak ”Lesekunst”. I tillegg til samarbeidet mellom NRK og universitetene, har universitetene et felles opplegg på sin lukkede nett-del for dem som vil ta eksamen i allmenn litteraturvitenskap.

Programmet går i reprise på NRK2 fredag 4. oktober kl 19.00 og NRK1 søndag 6. oktober kl 17.00

Egenprodusert litteraturprogram i samarbeid mellom NRK og universitetene
Programleder Gunnar Grøndahl
Redaksjonsleder Hege Jensen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83