NRK

Nordlandsbanen: Minutt for minutt

Del reisen

Del nåværende posisjon og årstid:

Lik på Facebook

Om reisen

Bli med på togtur du aldri kommer til å glemme. Ta plass på Nordlandsbanen, og bli med på en skinnedrøm mot nord. Banen strekker seg fra Trondheim til Bodø. Den krysser polarsirkelen og har utsikt til sjø og fjell. Gjennom 729 km passerer toget 44 stasjoner, 293 bruer og 154 tunneler.

Drømmen om en bane mot nord er gammel, men det gikk bare hundre år fra tanken ble luftet i 1862, før banen ble offisielt åpnet av kong Olav 7.juni 1962.

Selve banen er blitt bygget ut i biter og porsjoner. Den første delen mellom Trondheim og Hell stod klar i 1881 etter planer av Ole Tobias Olsen. Så vandret den gjennom Trøndelag og nordover, og stadig flere stasjoner ble bygd. Steinkjer sto klar i 1905 og til Grong kom banen i 1929.

Under 2. verdenskrig brukte tyskerne krigsfanger i arbeidet med å få banen videre nordover og Saltfjellet og polarsirkelen ble krysset.

Tyskerne planla jernbane til Kirkenes, og startet bygging nord for Fauske, mot Drag i Tysfjord, men dette arbeidet ble stoppet med frigjøringen i 1945.

I juni 1945 ble det avduket en minnestein ved Storvoll i Rana kommune, over de omkring 5000 sovjetiske krigsfangene som, gjennom slavearbeid for den tyske nazistiske okkupasjonsmakten, bygde Rana sin del av Nordlandsbanen. Dette mørke kapittelet er grunnen til at den under krigen ble kalt ”blodbanen”. Nordlandsbanen er en viktig og sentral del av vår felles historie.

Kart

Sentrer kartet på togets posisjon:

Bakomstoff

NRKbeta er NRKs sandkasse for teknologi og nye medier.

I forbindelse med Nordlandsbanen: Minutt for minutt har vi skrevet litt om hva som skal til for å produsere denne sendingen: Les Årstider i sync: produksjonen av Nordlandsbanen minutt for minutt.

Musikken

Tittel Artist Produsert av

NRKbetas videomikser

Vil du selv klippe mellom de ulike årstidene? Med NRKbetas videomikser kan du gjøre nettopp dette!

Prosjektet lar deg krysse og mikse mellom to årstider, og fungerer kun i topp moderne nettlesere, som siste versjon av enten Google Chrome, Safari, Firefox og Internet Explorer 10.

Gå til videomikser »