Plateselskapene går medstrøms
Nettradiostasjonene og plateselskapene har kommet fram til en løsning som fungerer for begge parter. Er det lys i tunnelen likevel? Plateselskapene og internettradiostasjonene ser endelig ut til å ha klart å komme til en form for løsning på problemene rundt kompenasjon og livestreaming av musikk, skriver the New York Times i dag. Mens de tradisjonelle […]
Nettradiostasjonene og plateselskapene har kommet fram til en løsning som fungerer for begge parter. Er det lys i tunnelen likevel?
Plateselskapene og internettradiostasjonene ser endelig ut til å ha klart å komme til en form for løsning på problemene rundt kompenasjon og livestreaming av musikk, skriver the New York Times i dag.
Mens de tradisjonelle radiosendingene opplever stadig synkende lyttertall har nettradioen etterhvert blitt et stadig viktigere sted for lyttere å finne ny musikk. Noe plateselskapene selvsagt ikke satte pris på.
I 2007 dømte det amerikanske, føderale Copyright Royalty Board alle internett-radiostasjoner til å betale 19 cent pr. Låt som ble streamet på deres nettside, og avgiftsordningen skulle starte fra 2010. Web-kringkasterne mente at denne dommen ville ta fra dem størsteparten av annonseinntektene og tvinge dem til nedleggelse, og lenge så altså nettradioen ut til å måtte kutte sendingene for godt.
Den nye avtalen som ser ut til å bli halt i land i løpet av kort tid tar nettradiostasjonenes størrelse i betraktning, og pengene som betales i royaltyinntekter blir dermed variable etter hvor mange brukere hver radiostasjon har.
Ifølge New York Times vil nettradiostasjoner som tjener mindre enn 1.25 millioner dollar (som AccuRadio, Digitally Imported and RadioIO) i året betale mellom 12 og 14% av sin inntekt i royalty til plateselskapene, og større stasjoner ( som Pandora) vil betale rundt 25% av sin inntekt, eventuelt en fast avgift pr.sang som streames.
Nettradiostasjonene selv er svært fornøyde med oppgjøret og Tim Westergren, grunnleggeren av nettradiostasjonenPandora uttalte til Pitchfork tidligere i dag at dette var en god avgjørelse for begge parter, som sikrer nettradioens inntektsgrunnlag. Dermed ser det altså ut til å bli mer nettradio i tida framover.
http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/442772http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/440113http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/437854
http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/431657http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/442772