17. mai-fering på Eidsvoll. Foto: NTB Scanpix / Paul Kleiven.

17. mai-fering på Eidsvoll. Foto: NTB Scanpix / Paul Kleiven.

Nasjonaldagens beste spilleliste

Trenger du pause fra korpsmusikken? Lydverket har svaret.

Skrevet av:
Publisert 9:00 17 mai, 2012

Ikke helt din greie? Det finnes nok av alternativer. Foto: NTB Scanpix.

Samme hvordan du har planlagt å tilbringe nasjonaldagen, skal du se at behovet for et passende lydspor melder seg på et tidspunkt.

Vi har derfor satt sammen en spilleliste du kan la snurre fra tidlig til sent – fra slipsknuten knyttes, frokosten fortæres og korpset overdøves, til bunadsskjorta nok en gang blir slengt på vask.

Med bidrag fra hele NRK P3 har det blitt en stabel av favoritter som ikke bare er røde, hvite og blå, men også en del nyanser derimellom. La den spille høyt og lenge!

Hør spillelista i Spotify eller Wimp!

Les også: Lydverket i rødt, hvitt og blått

Anthems og morgensol

Lydverkets Ali R.S. Pour er blant dem som har delt sine beste 17. mai-tips. For ham handler nasjonaldagen om anthems i vid forstand, og både Freddie Gibbs’ «National Anthem (Fuck The World)», DMXs «Ruff Ryders Anthem» og Kardinal Offishalls «The Anthem» er gode alternativer i så måte.

DMX – «Ruff Ryders Anthem»:

Aishath Afeef, programleder i Popsalongen, synes både de nesten-russedresskledde gutta i Datarock og Karen O And The Kids hører hjemme på en spilleliste til barnas dag. Dessuten må DeLillos «Suser avgårde alle mann» med, for:

- En låt om å være full tidlig på morgenen i en av hovedstadens mest tradisjonsrike bydeler passer fint på 17.mai.

Verdens beste frokost låt står Kelis for, etter Aishats mening – kanskje litt på grunn av musikkvideoen, men «Millionaire» oser uansett sol og morgenstund.

Kelis – «Millionaire» ft. André 3000:

Pop-punk maner frem varmen
Billy Talent - Hove 07. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Billy Talent – Hove 07. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

En solfylt morgenstund er kanskje idealet for nasjonaldagen, men Lydverkets Bergen-korrespondent Totto Mjelde er ikke den som går rundt med urealistiske forventninger. Han legger opp sine spilleliste-tips deretter:

- 17. mai er midt i måneden som i teorien skal bringe vårvarmen. Ikke mye som tyder på det i Bergen for tiden, men mai er også måneden jeg alltid finner frem litt pop-punk for å mane frem sommeren.

Et naturlig (?) valg blir da Billy Talents «Fallen Leaves» – et band Totto gleder seg å se på Bergenfest i slutten av juni.

Andre låter som får plass på Tottos spilleliste er Butch Walker & The Black Widows’ «Summer of ’89″ – ifølge ham selv «den perfekte lyden av vår og sommer» – og en dansbar Rolling Stones-cover.

- 17. mai handler i teorien om frigjøring og et uavhengig Norge. Vi bor i et fritt og demokratisk land, og har vel strengt tatt lite å klage på i det store verdensbildet. Så hvorfor ikke litt frihets-feiring i form av Rolling Stones-låten «I’m Free», gjort på strålende vis av skotske The Soup Dragons, med hjelp fra reggae-typen Junior Murvin. En stor hit i England i 1990. Fremdeles kanonbra, mener Totto.

Hør låta her!

Vil bare feire

NRK P3s musikksjef Mats Borch Bugge velger å fokusere på 17. mai som en dag der det skal feires, og da er det ifølge Mats bare én låt som gjelder: Rare Earths «I Just Want To Celebrate».

- Uansett hva man feirer, er denne låten den beste. Den er vellydende, passe røff og ekstremt energisk. Enten folk møter motbakke i 17.mai-toget, i livet generelt eller på kjærlighetsfronten, er det desto bedre grunn til å feire noe for å veie opp. Det bør gjøres til Rare Earth, sier han.

Den komplette spillelista inneholder også en av verdens beste oder til isspising («Ice, Ice Baby» av Vanilla Ice), vaiende flagg («Flag» av Joe Henry») og et par bergenske hyllester til uansvarlig oppførel («Middelalder» av Razika og «Blås» av Lars Vaular). Og mye mer, selvsagt.

God 17. mai!

Tags: , , , ,

Del "Nasjonaldagens beste spilleliste"

Legg igjen en kommentar