Øya 2010 har overgått alt av andre norske festivaler hva booking angår. Her fra festivalområdet i 2009. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

Øya 2010 har overgått alt av andre norske festivaler hva booking angår. Her fra festivalområdet i 2009. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

Lydverkets guide til Øya

Årets Øya-program kalles det beste på norsk jord, noensinne. Se hvilke konserter Lydverket-redaksjonen anbefaler å få med seg.

Skrevet av:
Publisert 14:35 10 august, 2010

«Årets beste booking!», «Den beste festivalen på norsk jord, noensinne!«. Påstandene om – og forventningene til – årets Øyafestival er mange, og Lydverkets medarbeidere ser som så mange andre frem til å få noen av sine villeste konsertdrømmer oppfyllt i Middelalderparken, eller rundt på Oslos klubber på nattestid. Festivalprogrammet i år er på mange måter et luksusproblem; hva bør man egentlig prioritere? For å hjelpe deg litt på vei, har noen av våre festivalklare medarbeidere delt sine hotteste tips for hver dag med deg.

Det sier jo sitt om programmet at alle artistene bak de platene som har fått seksere av Lydverket i år, spiller på festivalen. Sjekk hvem det gjelder her!

Trenger du oppvarming? Sjekk ut Øya-artistene i en snasen Spotifyliste.

ONSDAG:


Ariel Pink’s Haunted Graffiti

Vika, 21.10

Anbefalt av Ruben Gran, programleder radio

Lyden av sommeren 2010 har stort sett vært servert av Los Angeles’ Ariel Pink og hans Haunted Graffiti. Selvsagt fra deres siste album Before Today, som også Lydverkets anmelder Marius Asp var begeistret for da det ble sluppet tidlig i juni.

Surrealisme, softrock, rastløshet og smektende popmelodier vil sannsynligvis være suksessingredienser i konsert når sommeren går mot slutten på Øya også.

The Gaslight Anthem

Enga, 17.30

Anbefalt av Karina Lystad, reporter

Gutta ser ut som hardcore pønkere, og spiller Springsteen-stadionrock. De kommer fra New Jersey, så linken til The Boss føles sånn sett ganske naturlig. Bandet fikk først litt oppmerksomhet i Norge med sin FANTASTISKE andre plate, The ’59 Sound, fra 2008. Tidligere i år kom tredjeplata American Slang, hvor tittelsporet ble listet på P3.

Det er melodiøs og soulfylt rock, raspete vokal og en touch pønk. Digg.

Bear In Heaven + Caribou

Blå (Øyanatt), 23.30

Anbefalt av Amund Grepperud, produsent

Onsdagsnatta på Blå blir et psykedelisk nachspiel med Bear In Heaven og Caribou. Førstnevnte leverer krautvuggende, psykedelisk indierock som dekkes med en insisterende Lindsay Buckingham-vokalkopi fra bandleder Jon Philpot. En av anmeldelsene av fjorårets Beast Rest Forth Mouth anbefalte folk å røske ut øreproppene og høre Bear In Heaven i et stort, åpent rom. I det samme rommet som Brooklynrockerne finner man samme kveld Caribous  vindskeive, elektroniske dansemusikk. På de siste to platene, Andorra og Swim, har Caribou vist fram både  60-talls pop og sjøsjuk klubbmusikk. Forhåpentligvis leverer han litt av begge den første festivalnatta.

Shining

Klubben,  21.10

Anbefalt av Trine Aandahl, anmelder/reporter

Anført av Jørgen Munkebys intense saxofon, gitar og vokal pumper Shining ut energisk musikk i landskapet der jazz, metal og prog møtes. Den årsferske skiva Blackjazz beviser at Shining er et av Norges mest interessante band og velfortjent vinner av millionstipendet fra A-ha. Shining handler om et massivt lydbilde, mørke og spilleglede – og kommer mest sannsynlig til å stå for en av de mest spennende konsertene på Øya i år.

LidoLido

Vika, 15.00

Anbefalt av Asbjørn Slettemark, programleder TV

Det er snart et år siden det unge hiphophåpet LidoLido besøkte og imponerte på Lydverket. Nå er han blitt storkar med Universal Music-deal og debutalbum. Tar han TV-sjarmen med på Øya-scenen?

Wild Nothing

Revolver (Øyanatt), 00.00

Anbefalt av Marius Asp, vaktsjef/anmelder

Chillwave? Shoegaze? Nügaze? Drømmepop? Det spiller liten rolle hva vi kaller det – Virginia-bandet med Jack Tatum i front har med Gemini levert et av årets mest betagende album; tolv tilsynelatende enkle melodier, skyggelagt av klanger og ornamentert med drømmende vokal. Dette kan bli en nødvendig pustepause på tampen av Øyas åpningsdag.

M.I.A

Enga, 21.45

Anbefalt av Ellen Ramstad, researcher/anmelder

En av de kuleste damene i musikkverdenen kaller seg M.I.A, og i år spiller hun endelig på Øya. Popinovatøren har laget perler som Jimmy, Paper Planes og BirdFlu som har fått dansegulv til å koke verden over. Med sin nye plate Maya har M.I.A. tatt en litt annen retning enn med fantastiske Arular og Kala, og har ikke klart å overbevise undertegnede 100 prosent – ennå. Men jeg har likevel troa på at denne konserten blir en fest fra ende til annen.

Raekwon

Vika, 19.30

Anbefalt av Andreas Øverland, anmelder

Raekwons Only Built for Cuban Linx er et av de beste rap-albumene som noensinne er sluppet. Punktum. Å femten år etter gjøre en oppfølger er galskap. Men i fjor gjorde Raekwon det få trodde var mulig – ikke like bra som ener’n, selvsagt, men så nær det går an å komme. Å høre albumene back to back på en ipod er i seg selv en opplevelse. Å se The Chef dra låtene, og sannsynligvis få en Wu-Tang-klassiker eller tre med på kjøpet, kommer forhåpentligvis til å bli storveis. Særlig med tanke på at han langt fra gjorde seg bort på den noe sprikende Wu-Tang-konserten tidligere i sommer.

TORSDAG


Against Me!

Sjøsiden, 17.00

Anbefalt av Ruben Gran, programleder radio

Det er flere gode muligheter for allralling i punkens tegn på årets Øyafestival. De største refrengene tilhører imidlertid Florida-bandet Against Me! De har laget skamløst fengede punkrock siden 90-tallet, men ankom en ny, streitere liga med sin siste White Crosses. Du har hørt tittelsporet på P3. Kjør deg opp med resten av albumet, og varm stemmebåndet når de heldigvis vender tilbake til Oslo.

Pavement

Enga, 21.45

Anbefalt av Karina Lystad, reporter

Pavement hadde sin storhetstid på 90-tallet, og var indie før indie ble det vi forbinder med begrepet i dag. De brydde seg ikke om perfekt sound – ofte kunne det være rake motsetningen, det var bedre med litt feil. Indie, slacker-rock, lo-fi, hva enn du vil kalle det; Pavement hadde, og forhåpentligvis har, en drit-i-det-holdning, en eksentrisk frontmann, og en innflytelsesrik backkatalog – og det er ikke tvil om at torsdagens avslutningskonsert vil bli gåsehudfremkallende.

Personlig er jeg spesielt spent på hvilket bandnavn som byttes ut med The Smashing Pumpkins i den fantastiske alternativ-country inspirerende låta ”Range Life”, fra Crooked Rain, Crooked Rain:

Panda Bear

Klubben, 16.10

Anbefalt av Amund Grepperud, produsent

Panda Bear er hovedattraksjonen i dyrehagen Animal Collective. Ved siden av å gjøre moderbandet til et av de mest nyskapende innen moderne elektronisk musikk, har Noah Lennox pusla med eget materiale. Person Pitch fra 2007 ble kåra til årets beste plate av flere toneangivende nettsteder, og forventningene til årets Tomboy er dermed skrudd ganske høyt. Flere av låtene fra den blir presentert for første gang i Klubben denne ettermiddagen, og for eksempel ei nylåt som Surfers Hymn lover stor moro, når man veit hvor glad Panda Bear er i Beach Boys.

Surfer Blood

Sjøsiden, 18.10

Anbefalt av Trine Aandahl, anmelder/reporter

Ungguttene i  Florida-bandet Surfer Blood har henta inspirasjon fra 90-tallsindien de vokste opp med og mikser det med pur spilleglede og essensen av sommer. Tidligere i år slapp de debutalbumet Astro Coast, og sommeren bruker de på turnering i USA, Europa og Asia. Når den drømmende, men bestemte og allsangvennlige låta ”Swim”  velter ut over Sjøsiden torsdag gjelder det å lukke øynene og la seg rive med av (den dessverre feilaktige) følelsen av at sommeren kommer til å vare evig.

Big Ice

Sukkerbiten (Øyanatt), 00.00

Anbefalt av Asbjørn Slettemark, programleder TV

Oslo-gutten seiler opp som en av landets råeste produsenter, sjekk bare fjorårets album Trunk Of Funk. Har ikke anelse hva han skal gjøre live, men håper det blir noe Roger Troutman-aktige greier. Gleder meg uansett.

LCD Soundsystem

Enga, 19.35

Anbefalt av Marius Asp, vaktsjef/anmelder

Man kunne saktens ønsket seg James Murphy på en svett klubb, seint på natten, men på den annen side: Det er hyggelig å se hvem man danser med. Dansing blir nemlig det på Engascenen denne torsdagen, i det minste om vi skal ta vår anmelder Kristin Winsents’ euforiske rapport fra Roskilde for god fisk. Og det skal vi naturligvis. Murphy har truet med å pensjonere LCD Soundsystem etter dette, så sjansen bør gripes i kveld.

Broken Bells

Enga, torsdag Kl 17.25

Anbefalt av Ellen Ramstad, researcher/anmelder

Superbandet Broken Bells ga tidligere i år ut ei skiv hvor det stadig dukker opp nye skatter, og jeg kan si meg hjertens enig med Lydverkets anmelder som kaller Broken Bells uimotståelig henslengt og søtt. Hjernene bak The Shins og Gnarls Barkley – har altså stått for et av årets mest spennende popsamarbeid. Ryktene skal ha det til at de kredible popherrene også leverer live, så dette kan bli en av Øyas store begivenheter.

Lydverket møtte Broken Bells tidligere i år. Hør og se historien om hvordan de møttes og lagde musikk i all hemmelighet her.

FREDAG:


Honningbarna

Camp Indie, 18.50

Anbefalt av Ruben Gran, programleder radio

Kristiansand-sekstetten var ikke bare det sannsynligvis yngste og ferskeste bandet på Hovefestivalen i juni. Dagen før offisiell festivalstart spilte de en av festivalens beste konserter på campscenen. Dermed er det på sin plass at flere får muligheten til å høre bandets drivende, kompakte og energiske tilnærming til punk og riffrawk. Gled deg.

Rubik

Enga, 13.00

Anbefalt av Karina Lystad, reporter

Se for deg en svær gjeng med finner, en haug merkelige instrumenter og ganske mye hår, og du vil ha forberedt deg godt til fredagens Rubik-konsert. Det skader selvfølgelig heller ikke å høre litt på musikken – en herlig sjarmerende blanding av indiepop og skramlerock. De ga ut albumet Dada Bandits i fjor, som Lydverkets anmelder ga en femmer. Og for dere som også fikk med dere konserten på årets Bylarm, så vet dere at det blir heseblesende energi, skråling og moro.

John Olav Nilsen & Gjengen

Enga, 20.00

Anbefalt av Amund Grepperud, produsent

I fjor sto John Olav Nilsen og bandet hans for en av Øyas beste konserter. I året som har gått har bergenserne gitt ut en av de mest hylla rockedebutene her til lands, vunnet Spellemannspris og spilt seg såpass varme at de har blitt et liveband å regne med. Da er det ikke så rart at Øya putter dem på den største scenen. Bandet har allerede spilt inn halve oppfølgeren, og har på konserter det siste halvåret gitt drypp fra den plata, noe man garantert får på Enga denne fredagskvelden.


Robyn

Enga, 21.50

Anbefalt av Trine Aandahl, anmelder/reporter

2010s kuleste (og mest produktive) dame har turnert med Kelis i USA i sommer. Til Øya kommer svensken i kraft av eget navn, med et setliste som forhåpentligvis er fylt av gull fra tidligere album i tillegg til sitt andre av tre 2010-album; Body Talk Pt. 2 som slippes 6. september. Det er ikke uten grunn av jeg ga Pt. 1 terningkast seks; gjør deg klar for å bli slått i bakken av måten Robyn kombinerer det såre med det dansbare og lekne. Denne lille dama er blant de som kommer til å etterlate de største fotsporene når musikkåret skal oppsummeres.

Trash Talk

Klubben, 17.50

Anbefalt av Asbjørn Slettemark, programleder TV

Jeg oppdaget Trash Talk ved en tilfeldighet da de varmet opp for Gallows på UK-turné i fjor. VI dro til et lite studentsted i Coventry, og før Gallows gikk på rev Trash Talk publikum i fillebiter. Korte, fragmenterte hardcorelåter spilt med en energi som minnet meg om Napalm Death på sitt mest primitive. Publikum gikk helt bananas og mange av dem fikk et nytt favorittband den kvelden. Totalt kaos, aldeles nydelig.

Die Antwoord

Klubben, 16.15

Anbefalt av Marius Asp, vaktsjef/anmelder

Den sørafrikanske trioens ferske EP, 5, er såpass kleint tenkt og gjennomført at det er vanskelig å lytte til den uten å klype seg i armen. Drømmer jeg? Har jeg daua og havnet i helvete? Det er dermed live disse white trash-baskende kunstner-råskinnene må oppleves for å komme til sin rett, og det hevdes hardnakket at de vet å skape eksplosiv stemning under konsertene sine. Vi ses i moshpiten, blant glowsticks og slåsshansker.

Field Music

Sjøsiden, 17.00

Anbefalt av Ellen Ramstad, researcher/anmelder

Da Field Music i mars i går ga ut sin tredje fullengder Measure kunne jeg nesten ikke tro mine egne ører. For et band! For en musikk! Brødreparet David og Peter Brewis har laget en plate som Lydverkets anmelder kaller en orgie i god smak. Jeg stemmer i. Dette må jo bli fint.

LØRDAG:


Converge

Vika, 19.35

Anbefalt av Ruben Gran, programleder radio

De har spilt i Norge flere ganger tidligere. Jeg har gått glipp av det hver gang. Jeg har hatet meg selv litt for det. Jane Doe er én grunn til det, No Heroes en annen, fjorårets glimrende Axe To Fall enda en. Det er ingenting jeg gleder meg mer til enn endelig få oppleve de fire metalpunkernes krakilske, velformede og heseblesende musikk live. I Oslo. Om bare noen dager. Lykke.

Get Dancy! + Eskimo

Parkteatret (Øyanatt), 23.00

Anbefalt av Karina Lystad, reporter

Jeg tenker at en fin avslutning på årets Øyafestival er en herlig vitamininnsprøytning bestående av mye dansbar svensk indiepop og et ferskt firkløver fra Volda (selv om ingen av dem vel egentlig er fra Volda), med Joy Division-vokal. Litt behagelig gynging, avsluttet med dansefot.

Get Dancy! er en DJ-duo bestående av Kristine Bjørnstad og Simen Herning. De rilleristet på Lydverket tidligere i år.

Lillebjørn Nilsen

Enga,13.00

Anbefalt av Amund Grepperud, produsent

Bjørn Falk Nilsen fyller 60 år i år, og starter kanskje feiringa på hjemmebane under Øyafestivalen. Lillebjørn er en levende legende i norsk musikk, og lørdag formiddag vil han spre låter som er allemannseie for nordmenn utover Enga i Middelalderparken. Tanta til Beate, Stilleste Gutt På Sovesal 1 og Alexander Kiellands Plass vil gjøre en fyllesjuk og festivalsliten kropp svært godt, og sørge for at man er klar for aller siste dag på Øya.

The XX

Sjøsiden, 22.05

Anbefalt av Trine Aandahl, anmelder/reporter

Ett år er gått siden de blyge britene i The XX slapp debutskiva. Backet av enkel og klangfull instrumentering trenger de såre og intense stemmene til vokalistene Oliver Sim og Romy Madley Croft seg langt under huden på deg og formidler en følelse av utilpasshet, nostalgi og lengsel på en måte særdeles få band klarer. Det blir nemlig aldri sutrete, bare vakkert. La deg bergta, og land mykt med The XX etter fire dager på festival.

Motorpsycho

Enga, 21.00

Anbefalt av Asbjørn Slettemark, programleder TV

Ikke så rent sjelden lurer jeg på om Timothy’s Monster er den beste norske platen som er gitt ut. At vanligvis obsternasige og vanskelige Motorpsycho spiller hele albumet, er både absurd, overraskende og aldeles nydelig.

Four Tet

Dattera Til Hagen (Øyanatt), 01.00

Anbefalt av Marius Asp, vaktsjef/anmelder

Britiske Kieran Hebden har under fanen Four Tet gitt ut sterk elektronika i en årrekke, med det nydelige albumet There Is Love In You som hørbart bevis på at vitaliteten og den kreative sulten er intakt, 12 år etter debutsingelen. Som en av de aller siste konsertene under årets Øyafestival kan dette kjapt bli et dansbart, skakt og gjennomvakkert høydepunkt.

Ost & Kjex

Enga, 15.55

Anbefalt av Ellen Ramstad, researcher/anmelder

På Øyas siste dag er det den norske elektronikaduoen Ost & Kjex som står for festen. Du kan forberede deg på deilig house, gospel, popmelodier, samt store mengder humor. Albumet Cajun Lunch overbeviste meg tidligere i sommer, og jeg er spent på hvordan de leverer i Middelalderparken. Det eneste som er litt synd, er at Ost & Kjex spiller altfor tidlig på lørdag. Ost & Kjex hadde ganske sikkert gjort seg enda bedre i mørket.

Hør mer av Ost & kjex her.

Big Boi

Sjøsiden, 20.25

Anbefalt av Andreas Øverland, anmelder

BigBoi leverte en måneds tid tilbake fra et album som gjør at jeg husker hvorfor jeg elsker rap. Ethvert av de femtene sporene på Sir Lucious Leftfoot hadde vært et høydepunkt på alle andre rapskiver som har kommet de siste årene, og femten år inn i sin egen karriere aldri har aldri BigBoi hørtes verken bedre eller viktigere ut. Men BigBoi kommer i tillegg til å dra på med et par av de nær hundre fantastiske låtene han har gjort sammen med makker Andre 3000 i Outkast. Er mannen like bra live som på skive kommer lørdagen på Øya til å bli en for bøkene!



Tags: ,

Del "Lydverkets guide til Øya"
 

7 kommentarer på “Lydverkets guide til Øya”

  1. what sier:

    Hva i all verden er dette for et bilde?

    Her fra festivalområdet i 2009. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

  2. jon sier:

    Jøss! Erindrer ikke at scenen sto den veien i 2009? Bra jobb av bildemanipuleringsmannen i EDB-avdelingen?

  3. Mr.Roche sier:

    jo, den sto slik

  4. [...] Sjekk Lydverkets guide til Øya her! [...]

  5. Bjørn Zeppola sier:

    Noen trøfler (evt sopp om du tør) og et IMAX show i 3D knuser alt det pisset der!!

  6. [...] anbefalte dem på forhånd; har spilt den årsferske debuten Astro Coast i filler, og tråkket entusiastisk i retning Sjøsiden [...]

  7. [...] festivalsesongen blinket det en liten stjerne bak Øyafestivalen, og det er ingen hemmelighet at Lydverkets redaksjon har gledet seg litt over gjennomsnittet til å tråkke rundt i den gjørmete Middelalderparken for å se favorittene sine [...]

Legg igjen en kommentar