Legendarisk rockeklubb gjenoppstår

Legendarisk rockeklubb gjenoppstår

CBGBs kickstartet punken i New Yorks gater, men ble nedlagt i 2006. Nå blir klubben gjenfødt som stor festival, og det planlegges også fast tilholdssted i nye lokaler.

Skrevet av:
Publisert 14:02 9 mai, 2012

Den lille og illeluktende rockeklubben CBGBs var trang, mørk og full av graffitti, men også full av sjel. På midten av 70-tallet var scenen utgangspunkt for band som Talking Heads, Blondie og ikke minst Ramones, og ble med det et landemerke for rockeinteresserte helt frem til vår tid. Det er ikke mange store rockekonserter som arrangeres i Norge uten at man kan se minst en CBGBs t-skjorte blant publikum.

Men tiden var ikke snill med CBGBs, og i 2006 ble stedet nedlagt etter økonomiske problemer. Året etter døde CBGBs eier Hilly Kristal. I løpet av siste konsertuke spilte artister som Patti Smith, Bad Brains og Blondie på den legendariske pittelille scenen. Siden er det mange som har vært interessert i å kjøpe rettighetene til navnet, og etter mye surr har nå Kristals datter Lisa Kristal Burgman solgt rettighetene til en gruppe bestående av konsertarrangører som vil gjenopplive CBGBs.

- Det som var viktig var å sikre at de som kjøpte rettighetene skjønte hva CBGBs handlet om, og det gjorde Tim Hayes fra starten, sier Lisa Kristal Burgman til New York Times.

Patti Smith utenfor CBGBs den dagen stedet stengte, foto: Timothy A. Clary/Scanpix/NTB

Tim Hayes leder det nye eierskapet, og første punkt på gjenopplivingsplanen er en gedigen festival i New York fra 5. til 8. august. Etter inspirasjon fra blant annet den massive bransjefestivalen South By Southwest i Austin, Texas er planen med CBGBs Festival å arrangere opp mot 300 konserter på 30 scener i New York i sommer. Så langt er artister som Guided By Voices, Sick Of It All, The Pains Of Beeing Pure At Heart, Cro-Mags, Cloud Nothings, Craig Finn (The Hold Steady), David Johansen (New York Dolls), og ikke minst bandet The Baseball Project med medlemmer fra R.E.M. og Dream Syndicate annonsert. Festivalen skal også, i likhet med South By Southwest, arrangere konferanser og filmvisninger.

- Vi får aldri til å gjenskape den gamle tidsånden, men vi forsøker å bringe videre ideen om å støtte live-musikken, om å lage en hel masse støy, og om å være en viktig del av New York. Festivalen er en måte å gjøre det på, og til slutt vil klubben bli en annen måte å gjøre det på.

For det foreligger konkrete planer om å bygge opp CBGBs som rockeklubb igjen. Investor-gruppen leter akkurat nå etter passende bygninger på Lower Manhattan. Reaksjonene så langt fra media og rockeinteresserte har vært svært positive, men det har også kommet et par skeptiske stemmer.

Ramones utenfor CBGBs i gamledager.

Richard Manitoba har sitt eget radioprogram i USA, og var også vokalist i punkbandet The Dictators, som var en del av CBGBs-miljøet på 70-tallet (og som blant annet Turboneger er inspirert av). Han liker ikke helt tanken på et CBGBs uten Hilly Kristal.

- Folkene som har kjøpt rettighetene til navnet er fantastiske, men for meg døde plassen med mannen.

James Sliman var manager for et annet av CBGBs mange venneband under punken, Dead Boys, og har uttalt at han vil vente og se om de nye eierne har Kristals musikalske integritet eller om de gjør dette kun for å tjene penger på det kjente navnet.

Se Bad Brains spille på CBGBs i filmen Live At CBGBs 1982:

Tags:

Del "Legendarisk rockeklubb gjenoppstår"
 

9 kommentarer på “Legendarisk rockeklubb gjenoppstår”

 1. Anonym sier:

   Men hva står CBGB for?

 2. Anonym sier:

  Det opprinnelige navnet var vel CBGB & OMFUG (Country Bluegrass Blues And Other Music For Uplifting Gormandizers), men køntrien og bluesen forsvant litt utover 70-tallet, selv om navnet på stedet bestod.

 3. Kåre Garnes sier:

  Så New York Dolls på CBGB i 2006, fantastisk!

  Men de andre gangene jeg var der var det tamt og mer omsetning av t-skjorter enn øl. Uansett burde det ha blitt bevart som kulturhistorisk viktig.

  Men det er jo veldig lite punk over å bli gjort om til et museum, eller en bransjefestival som SXSW, så kanskje det er best om hele greien blir borte? Litt som Max Kansas City?

 4. [...] også: Legendarisk rockeklubb gjenoppstår Nå er også dramadokumentarens rockealibi i boks, melder blant andre The Guardian. Denne uken ble [...]

 5. [...] better than an in-depth radio show on a Sunday evening? Find out more and listen here. [Picture: nrk.no] omg: Pin ItShare on TumblrEmailLike this:LikeBe the first to like this. June 15, 2012 by [...]

 6. [...] forrige uke ble CBGBfest arrangert i New York, og et av høydepunktene skulle være en stor hardcore-konsert i Webster Hall der Sick Of It All og [...]

 7. [...] var bassist i. Knivangrepet tok sted rett før det legendariske punkbandet skulle spille på CBGB Festival i New [...]

Legg igjen en kommentar