M.I.A på Øya 2010 (Foto: Tom Øverlie, NRK P3)

M.I.A på Øya 2010 (Foto: Tom Øverlie, NRK P3)

M.I.A - Enga, Øyafestivalen

Kanon med løskrutt

M.I.A er best til å selge noe hun ikke nødvendigvis har.
Les også: Lydverket møtte M.I.A.

Skrevet av:
Publisert 13:27 12 august, 2010

Den britisk-tamilske kruttønna M.I.A er kjent for både drøye utspill og bra musikk; men inntrykket etter rapperens konsert på Øya onsdag, er at hun egentlig ikke har så mye å komme med som liveartist. Som kunster og utøver at et gjennomført uttrykk har hun derimot langt mer å slå i bordet med – og evnen til å selge seg selv og gå høyt ut er beundringsverdig. På scenen finner vi både tilslørte kordamer, lasere og skjermer – og ikke minst har M.I.A med seg Rye Rye som sidekick. Hun må tilskrives mye av æren for at det er en viss flyt i konserten.

I løpet av den halvannen time lange seansen på festivalens hovedscene får publikum presentert særdeles få fullstendige låter; greit nok at M.I.A er kjent for å basere mye av musikken sin på å klippe og lime; men det e rlett å bli utålmodige når vi kun får små smakebiter av de beste låtene, og at låter stadig blir pauset, tatt fra starten igjen, og brutt opp av sampler av iPhone-lyder, babygråt og gevær som lades.

Til låten «Teqkilla» fra sitt årsferske album vil M.I.A ha dansere opp på scenen, og etter å ha understreket at de må være over 21 (?) siden hun har alkohol på scenen og langet halvslapt ut mot arrangøren og tourmanageren sin, får hun et knippe ekstatiske dansere opp. Låten seiler opp som et uventet høydepunkt på konserten – kanskje nettopp fordi vi for en gangs skyld får servert en hel låt, så og si uten avbrytelser.

Som ekstranummer serverer M.I.A «Paper Planes» – sin aller største hit – og det er tydelig at publikum har hungret etter denne. Og merkelig nok ser de fleste fornøyde ut også, til tross for at 35-åringen jobber seg gjennom låta uten å treffe en eneste tone.

Det man sitter igjen  med er allikevel følelsen av å ha bevitnet noe usammehengende og hakkete uten noen spesiell substans; men hvem vet, kanskje det bare er M.I.A som har funnet en ny måte å være smart og utfordrende på.

Se ny musikkvideo og les intervju med M.I.A fra Øya her.

Bilder fra konserten

Tags: , , , , , ,

Del "Kanon med løskrutt"
 

11 kommentarer på “Kanon med løskrutt”

 1. marte sier:

  Helt enig! Jeg var kjempe skuffet, og hadde forventet mye mer fra henne. Ble skuffet, og valgte å gå. Jeg synes konserten minnet mer om en russefest.

 2. Cybernun sier:

  Vel, her virker det som om noen har satt seg fast i den kommersielle A4-boksen.
  Det var befriende! å oppleve en konsert, et show og en artist som ikke kan sammenliknes med noen andre i vår tid, på Øya i går. (Perler for svin?)
  M.I.A tenker lengre enn vi aner. Hun leker, formidler, bøller og tørr slippe oss inn et ukommersielt univers. Hun er en fredsforkjemper, som du skal du ha opplevd mer enn en russefest for å forstå. M.I.A fortjener at vi leser oss litt opp, ser et par videoer på youtube og kjøper albumene før vi ytrer noe om denne kunstnerinnen.

 3. Ole sier:

  Skjønner ikke hva all dritten er.. Og reportere som ikke vet hvem som står ved siden av henne.. rye rye var ikke innom scenen en gang. Hu dama er riktignok fra maryland, men det er ikke Rye Rye.

  Hvor har folk fått det for seg at man skal stå å digge MIA sin musikk? Det er musikk man skal klikke til.. danse som faen.. jeg vet ikke hvem som stod langt bak der, men foran var vi unge og hoppet og danset.. så ingen sure miner.. alle var drithappy. Greit nok at de som digger MIA mest står foran, men jeg hadde LAVE forventninger siden jeg hadde sett to-tre klipp på youtube. Hun rocka hardt, og jeg ble overrasket over hvor bra hun sang live i forhold til hva jeg fryktet.

  Og det med at hun ikke lot noen sanger bli ferdig? Hun sang jo både boyz, illygirl, Xr2 (for det meste), bucky done gun, story to be told, it takes a muscle, teqkilla, paper planes, 10 dollar, galang.. heeeelt ferdig.. og det er bare de jeg husker! Greit nok at jeg hadde drukket og røyka litt men jeg digga det! terningkast 6

 4. [...] Les anmeldelsen her: Kanon med løskrutt [...]

Legg igjen en kommentar