Ingen påske uten «Daydream»

De fleste tenker Severin Suveren, men «Fjellvettregelmusikken» har gått veien fra Tsjaikovskij via belgiske hippier. Utløst av en tragedie: 1967 var den verste ulykkespåsken i Norge. 17 personer døde i påskefjellet, og satte Røde Kors i gang med å lage fjellvettreglene. Året etter skapte belgieren Raymond Vincent den sløye hiten «Daydream». Slik starta en av […]

Skrevet av:
Publisert 16:51 7 april, 2009

Foto: Jan Dahl/Scanpix

De fleste tenker Severin Suveren, men «Fjellvettregelmusikken» har gått veien fra Tsjaikovskij via belgiske hippier.

Utløst av en tragedie: 1967 var den verste ulykkespåsken i Norge. 17 personer døde i påskefjellet, og satte Røde Kors i gang med å lage fjellvettreglene.

Året etter skapte belgieren Raymond Vincent den sløye hiten «Daydream». Slik starta en av nordmenns sterkeste musikalske påsketradisjoner.

- Du veit hva slags musikk dette er, sier han til guttungen da NRK spiller av instrumentalversjonen av «Daydream» for familien på gata denne hverdagen påsken 09.
- Klassisk? svarer gutten.
- Nei, når denne musikken kommer, betyr det fjellvettreglene! Snart kommer Severin Suveren susende, forklarer den voksne.

Unik posisjon
Den kostelige videoen til «Daydream» viser originalen av Raymond Vincent og gruppa Wallace Collection, inkludert temaet de lånte fra Tsjaikovskijs ballett Svanesjøen. Ikke lenge etter spilte Frank Pourcel og hans Grand Orchestra inn instrumentalversjonen, som NRK TV har brukt i fjellvettfilmene siden 1972.

I 1989 kom nye fjellvettfilmer med komiker Åsleik Engmarks Severin Suveren, og med en raskere versjon av «Daydream». I år har fjellvettreglene i NRKs sendinger krympet ned til å handle om været – og kompet er igjen det opprinnelige, sakte slik Frank Pourcel holdt takta.

Stig Hjerkinn Haug jobber med lyd og identitetsbygging i reklame- og radiobyrået i Stig og Stein kaller låtas posisjon unik:
- Her har man brukt den samme musikken i årevis, og den står om en påle i forhold til alle andre forsøk på å bygge den type identitet.

Hør historia bak fjellvettmusikken

Tags: , , , , ,

Del "Ingen påske uten «Daydream»"
 

1 kommentar på “Ingen påske uten «Daydream»”

Legg igjen en kommentar