Historien bak fjellvettregel-låta

  Foto: Jan Dahl/Scanpix Mange  tenker Severin Suveren, men «Fjellvettregelmusikken» har gått veien fra Tsjajkovskij via belgiske hippier. Ingen påske uten «Daydream». Lydverket starter Påskeskolen: I dag om hvordan musikken til Fjellvettreglene ble til. Den smektende easy listening-innspillinga, som sitter som klister i norske hjerner, kom til oss etter at informasjonsarbeid om fjellvett ble utløst av […]

Skrevet av:
Publisert 11:05 1 april, 2010

 

Foto: Jan Dahl/Scanpix

Mange  tenker Severin Suveren, men «Fjellvettregelmusikken» har gått veien fra Tsjajkovskij via belgiske hippier. Ingen påske uten «Daydream».

Lydverket starter Påskeskolen: I dag om hvordan musikken til Fjellvettreglene ble til.

Den smektende easy listening-innspillinga, som sitter som klister i norske hjerner, kom til oss etter at informasjonsarbeid om fjellvett ble utløst av en tragedie. 1967 var den verste ulykkespåsken i Norge. 17 personer døde i påskefjellet, og satte Røde Kors i gang med å lage fjellvettreglene.

Året etter skapte belgieren Raymond Vincent den sløye hiten «Daydream». Slik starta en av nordmenns sterkeste musikalske påsketradisjoner.

Hippie-vibb
Den kostelige, utfrika videoen til «Daydream» viser originalen av Raymond Vincent og gruppa Wallace Collection, inkludert temaet de lånte fra Tsjajkovskijs ballett Svanesjøen. Ikke lenge etter spilte Frank Pourcel og hans Grand Orchestra inn sin instrumentalversjon, som NRK TV har brukt i fjellvettfilmene siden 1972.

Unik posisjon
I 1989 kom nye fjellvettfilmer med komiker Åsleik Engmarks figur Severin Suveren, og med en raskere versjon av «Daydream». I fjor krympet fjellvettreglene i NRKs sendinger ned til å handle om været – og kompet var igjen det opprinnelige, sakte, slik Frank Pourcel holdt takta. I år er snuttene som vises på NRK igjen fokusert på selve reglene, og har spiller tydelig på musikken og opplysningsfilmenes plass i vår felles påske-hukommelse.

Stig Hjerkinn Haug jobber med lyd og identitetsbygging i reklame- og radiobyrået i Stig og Stein kaller låtas posisjon unik:
- Her har man brukt den samme musikken i årevis, og den står om en påle i forhold til alle andre forsøk på å bygge den type identitet.

Lydverkets påskeskole: i morra får mer moderne musikkunnskap, til glede for nye og gamle Lydverketlesere. Dagens artikkel er basert på en radioreportasje fra i fjorm hør historia bak fjellvettmusikken.

Tags: , , ,

Del "Historien bak fjellvettregel-låta"
 

3 kommentarer på “Historien bak fjellvettregel-låta”

  1. satan sier:

    Hallo, kul artikkel! Jeg trenger å vite navnet på den låta NRK har brukt en del når de har vist slowmo-repriser under sportsarrengementer, mye under OL. Den begynner med en slags lys tone også kommer gitaren og spiller et riff også tror jeg det er noe trommer. Litt sånn halvveis elektronisk, skikkelig driv … Om dere skjønner? Nei? Kan noen hjelpe? :,(

  2. http://www.youtube.com/watch?v=_AeKkTuMwkE
    Franck Pourcel Orchestra – Daydream – hifistereo

Legg igjen en kommentar