Gratulerer med dagen
18. august 1982 ble den aller første CD-en gitt ut i Tyskland. I går fylte dermed denne lille plastdingsen 26 år. En passende pensjonsalder, synes jeg. I starten var CD et format bare audiofile og klassisk-entusiaster brukte. Men etterhvert som prisen på CD-spillere sank, gjorde brukervennligheten og størrelsen kjapt CD-en husvarm i alle musikkmiljøer og […]
18. august 1982 ble den aller første CD-en gitt ut i Tyskland. I går fylte dermed denne lille plastdingsen 26 år. En passende pensjonsalder, synes jeg.
I starten var CD et format bare audiofile og klassisk-entusiaster brukte. Men etterhvert som prisen på CD-spillere sank, gjorde brukervennligheten og størrelsen kjapt CD-en husvarm i alle musikkmiljøer og verdenshjørner.
Pannebåndrockbandet Dire Straits ble med albumet Brothers in Arms det første bandet som solgte mer en 1 million CD-er av en utgivelse i 1985. De var også det første albumet som solgte mer CD-er en LP-er.
[youtube k5JkHBC5lDs]
Siden den gang har CD-en overlevd flere formater som er den teknisk og praktisk overlegen. DCC floppet egentlig før den kom skikkelig i gang i 1996, og selv om Minidisken fikk et visst marked, kunne verken den eller DAT-kassetene dytte CD-ene ut av butikkhyllene.
Men alle gode ting må ta slutt. I løpet av de 26 årene den lille plastsirkelen har ekstistert har det skjedd ekstremt mye på teknologifronten. Det er egentlig utrolig at den ikke har blitt borte enda. Men nå er det sannelig på tide. Nerdebladet Wired ramser opp tre gode grunner til å ta livet av CD-en i sin bursdagshilsen:
- Det blir fryktelig mye plastikk av det. Og hvorfor sende det land og strand rundt når man kan sende musikken digitalt?
- Det blir fryktelig mye papir av det. Det er ikke akkurat for mye skog i verden, og det er jo litt meningsløst å bruke papir til å tegne på når bildene blir minst like fine på en skjerm
- Det er jo ikke så himla bra lyd på dem heller. Og det finnes bedre. Så hvorfor bruke gammalt ræl?
Neil Young er en av dem som venter på at CD-en skal begraves for godt. I dette intervjuet beskriver han hvordan han gjør opptak med det mest raffinerte utstyret som finnes, mens vi som hører musikken på CD går glipp av High-Res lyden han tar opp. Neil vil at musikken skal bli som tapet i stua di – og da må alle aspekter med lyden komme frem. Det går ikke med CD.
Neil Young slipper prosjektet Archives i november. I tillegg til DVD- og CD-release, gis samlingen ut på 10 Blu-ray-disker. Ikke så mye mer miljøvennlig, men bedre lyd og bilde blir det i alle fall.
[youtube KgSpVU50-m4]
Det har vært 26 hyggelige år med CD. Men nå er tiden inne for å droppe bursdagsbarnet. Om vi laster ned fremtiden eller kjøper morgendagens superdigitale formater er egentlig ikke så viktig, så lenge vi kan få enda bedre lyd og musikk med å gravlegge CD-en én gang for alle.
Tags: Archives, Brothers in Arms, bursdag, CD, DAT, DCC, Dire Straits, død og begravet, Lydverket, Minidisk, Neil Young, Wired