Patti Smith. Foto: Scanpix/REUTERS/Herwig Prammer.

Patti Smith. Foto: Scanpix/REUTERS/Herwig Prammer.

Den ukjente Patti Smith

Patti Smith er kanskje mest kjent som punkens «gudmor». At hun også er en del av hardrock-historien, er det ikke like mange som er klar over.

Skrevet av:
Publisert 11:00 10 juni, 2011
Patti Smith på Roskilde i 2010. Foto: Scanpix/AFP Photo.

Patti Smith på Roskilde i 2010. Foto: Scanpix/AFP Photo.

Mye er allerede blitt skrevet om Patti Smith, som fredag spiller på Norwegian Wood i Frognerbadet. Hennes vei fra en oppvekst i Chicago som barn av en Jehovas Vitne familie på 1950- og 60-tallet. Hennes første sønn som hun fikk i en alder av 21 år i 1967, og som hun adopterte bort.

Om da hun flyttet til New York og det alternative kunst- og musikkmiljøet der på slutten av 60-tallet og forholdet til fotograf Robert Mapplethorpe. Om da hun dro til Frankrike som gatesanger og tilbake til New York igjen i 1970 som poet, maler, rockjournalist og kunstner.

«Gudmoren»

Da hun bodde på det myteomspunnede Chelsea Hotel og hang på klubber som Max´s Kansas City og CBGB´S. Der hun på begynnelsen av 70-tallet ble en del av den første punk- og kunstbevegelsen som vokste ut fra dette lille alternative miljøet i New York. Dette miljøet, som også skulle gi inspirasjon til en viss Malcom McLaren, notorisk manager til Sex Pistols, som skulle ta med seg punk og DIY estetikken hjem til England.

Malcolm McLarens famøse New York-tur (hvor han kanskje også møtte og pratet med Patti Smith på en eller annen klubb) skulle være med å starte punkrevolusjonen som sprengte seg ut fra England i løpet av sommeren 1976.

Det var også på første halvdel av 70-tallet at Patti Smith begynte å sette musikk til sine dikt og ble omfavnet som en av punkrockens foregangsfigurer og ble den såkalte gudmoren til punk.

Tok pause for å være mor

På debutplata Horses, som kom i 1975, skulle Patti Smith bevise at en sterk lyrisk visjon og et tett rockekomp passer ekstremt godt sammen.

Patti Smith ble i 2007 en del av Rock And Roll Hall Of Fame. Foto: Scanpix/AFP.

Patti Smith ble i 2007 en del av Rock And Roll Hall Of Fame. Foto: Scanpix/AFP.

Patti Smith skulle derfra gi ut flere kritikerroste og godt selgende album som Radio Ethiopia (1976), Easter (1978) og Wave (1979). Så tok hun et 9 års opphold fra musikken og oppdro sine to barn Jackson (født i 1982) og Jessie (født i 1987). Begge barna fikk hun med sin ekskjæreste MC5-gitarist Fred «Sonic» Smith. De hadde et langt forhold som varte helt frem til Freds altfor tidlige bortgang i 1994.

I 1988 startet hun opp igjen karrieren, som så har vart helt frem til i dag. Hennes siste album Twelve, fra 2008, er en samling coverlåter.

Hun har også gitt ut flere diktsamlinger, hatt utstillinger med sine malerier, og skrevet en selvbiografi med tittelen Just kids.

Patti Smith ble også tatt inn i varmen i Rock´N´Roll Hall Of Fame i USA i 2007, og i 2008 hadde the Fondation Cartier pour l’Art Contemporain i Paris en stor utstilling av hennes visuelle arbeider fra 1967 til 2008.

Det er også laget en utfyllende dokumentar om Patti Smith – Dream of life som kom i 2008. Den er tilgjengelig på dvd.

Hør låta «People have the power» fra albumet Dream of Life fra 1988:

I resten av denne artikkelen om Patti Smith skal vi gå inn på en ikke så kjent del av Patti Smith sitt arbeid; nemlig det faktum at hun var med å bidra både tekstmessig og på vokal på flere sanger i karrieren til hardrockbandet Blüe Öyster Cult fra New York. Og det var før hun selv hadde gitt ut noe eget album.

Patti Smith var også på et tidspunkt tiltenkt rollen som vokalist for bandet. Dette også før hun hadde gitt ut egne album.

For å forstå hvorfor Blüe Öyster Cult og Patti Smith har mye felles referanser må vi gå til New York og det alternative freakmiljøet der på slutten av 60-tallet.

Sandy Pearlman

Medlemmene i Blüe Öyster Cult kjempet seg frem på denne scena uten særlig kommersielt hell. Først som Soft White Underbelly og så en stund som Stalk Forrest Group, før de endte på det mystiske og mytiske navnet Blüe Öyster Cult. De jobbet også mye med den visjonære produsenten, låtskriveren og det sjette medlemet av gruppa – Sandy Pearlman.

Han hadde mange ideer og tanker rundt det mytologiske aspektet i rocken.

Sandy Pearlman var en spesiell karakter og på denne tiden definitivt en av skikkelsene i den alternative New York-scena. Det var han som kom opp med bandnavnet Blüe Öyster Cult som første gang hadde vært nevnt i et dikt han selv hadde skrevet, kalt «Imaginos».

Han hadde mange ideer og tanker rundt det mytologiske aspektet i rocken. Blant annet var han sentral i å bygge opp det lett okkulte imaget som skulle bli en av Blüe Öyster Cult sine varemerker, blant annet med det nå legendariske og beryktede ankh/kors-symbolet til Blüe Öyster Cult, eller B.Ö.C. som de bare ble kjent som blant sine fans.

Ble forelska

Richard Meltzer, en av New York sine første rockjournalister (som skrev bla. for det første seriøse amerikanske rock n´roll-bladet Crawdaddy som startet opp i 1966), var også sterkt involvert i B.Ö.C.. Sandy Pearlman og Richard Meltzer var gamle skolevenner og Meltzer bidro med flere gode tekster på B.Ö.C. sine plater.

Det er nettopp her Patti Smith kommer inn i historien om Blüe Öyster Cult.

Som en skrivende poet, visuell artist og en av skikkelsene i den alternative kunstscena i New York rock, og som rockjournalist, noe som hun også drev litt med på begynnelsen av 70-tallet.

Patti Smith og B.Ö.C. keyboardist/gitarist Allen Lanier hadde møttes på scena i og rundt nevnte freakmiljø og blitt forelsket. De hadde et ganske langt og stødig forhold gjennom flere år, helt frem til 1977/1978 da intens turnering for de begge gjorde at de skled fra hverandre og Patti Smith skulle bli sammen med og få barn med ex-MC5 gitarist Fred «Sonic» Smith i 1978.

Hør Patti Smith sin tolkning av Nirvanas «Smells Like Teen Spirit» fra albumet Twelve (2007):

Tilbake til starten av 70-tallet, Patti Smith og Allen Laniers kjærlighetsforhold og dertilhørende musikalske samarbeid:

Oppmuntret Patti

Det var Allen Lanier som oppmuntret Patti Smith til selv å begynne å fremføre sine tekster og dikt i låtform. Og hun ble også en kort periode utpekt som vokalist i selveste B.Ö.C.. Men hun skulle nesten fra starten av B.Ö.C. sin karriere bidra med originale og gode tekster til bandet på flere album. Den første sangen Patti Smith var med å bidra på var «Baby ice dog» på B.Ö.C. sitt andre album Tyranny & Mutation som kom ut i februar 1973.

I årene som fulgte frem til 1976 skulle Patti Smith bidra med tekst på B.Ö.C. sine plater.

You’re boned like a saint, with the consciousness of a snake…

På sangen «Career of evil» fra Secret Treaties, som kom i april 1974, leverer hun en av de essensielle B.Ö.C.-tekstene om livet i et kvasiokkult hardrockband på 70-tallet.

Men hennes kanskje beste B.Ö.C.-samarbeid kom i mai 1976 på den store gjennombruddsplata deres Agents of fortune, som også inneholdt monsterhiten og rockevergreenen «(Don´t fear) The reaper».

På dette albumet bidrar Patti Smith med to låter, med tekst på sangen «Debbie Denise» og med både vokal og tekst på sangen «The revenge of Vera Gemini». Bare måneder etter hun selv hadde debutert som soloartist med plata Horses, i november 1975.

Åpningslinjen på «The revenge of Vera Gemini», hvor Patti Smith messer ut «You’re boned like a saint, with the consciousness of a snake……» setter stemingen med engang og Patti Smith sitt nærvær gjennomsyrer låta. Den tekstlinja sier alt og har alltid satt igang bildene i mitt hode.

Ikke sikkert at hun hadde blitt musikkartist

Så skulle det gå noen år og forholdet mellom Patti Smith og Allen Lanier skulle ta slutt rundt 1977/1978. Ironisk nok dukker Patti Smith opp igjen på noen senere B.Ö.C.-plater og bidrar med tekst til låtene «Fire of unknown origin» fra 1981 og «Shooting shark» fra 1983.

Det er ikke veldig uttalt idag, men uten Blüe Öyster Cult og Patti Smith sitt forhold med Allen Lanier er det ikke sikkert at hun også hadde blitt musikkartist. I tillegg – selvfølgelig – til alle de andre tingene hun drev med og fortsatt driver med som kunstner.

Sånn kan historien gå og alt virker for alt. Punkens gudmor er en del av hardrockgigantenes verden også.

Så når Patti Smith går på scenen på fredag på Norwegian Wood-festivalen her i Oslo er det med et utrolig perspektiv og en rik livserfaring under beltet.

- Patti Smith, verden hadde vært fattigere uten deg. Takk skal du faen meg ha!

Hvis du ikker kjenner til og har lyst til å sjekke ut det Patti Smith gjorde med Blüe Öyster Cult på 70- og 80-tallet så følger en liste under med disse låtene.

Itillegg gjorde Allen Lanier flere låter sammen med Patti Smith på henne på sine egne plater som kom ut i løpet deres forhold på 70-tallet. Disse er også nevnt i en egen liste. God musikklytting!

Blüe Öyster Cult-titler med tekster av Patti Smith:

1: Baby ice dog (Tyranny & mutation, februar 1973)

2: Career of evil (Secret treaties, april 1974)

3: Revenge of Vera Gemini (vokal & tekst) (Agents of fortune, mai 1976)

4: Debbie Denise (Agents of fortune, mai 1976)

5: Fire of uknown origin (Fire of unknow origin, juni 1981)

6: Shooting shark, (The revölution by night, oktober 1983)

Patti Smith-titler med musikk av Allen Lanier:

1: Kimberly (Horses, november 1975)

2: Elegie (Horses, november 1975)

3: Distant fingers (Radio Ethiopia, oktober 1976)

Hør Patti Smith-låta «Summer Cannibals» fra albumet Gone Again (1996):

Tags: ,

Del "Den ukjente Patti Smith"
 

6 kommentarer på “Den ukjente Patti Smith”

  1. Rora sier:

    ‘You’re’ og ‘consciousness’ kanskje, dette er litt flaut…

  2. [...] Les også: Den ukjente Patti Smith [...]

  3. mir sier:

    Patti fødte en datter, ikke en sønn, som ble adoptert bort.

  4. bo71 sier:

    Har digget Patti Smith Sia midten på 80-tallet og digger henne enda! De fleste sangene hennes har gått rett inn i rockefoten min ja sikkert og visst..

  5. bo71 sier:

    Har digget Patti Smith Sia midten på 80-tallet og digger henne enda! De fleste sangene hennes har gått rett inn i rockefoten min ja sikkert og visst..

Legg igjen en kommentar