-

Arroganse og verdighet

Oasis: Dig Out Your Soul [Big Brother/Bonnier Amigo] Det tohodede Gallagher-trollet har endelig kommet til bunns i hva som gjorde de første Oasis-platene så engasjerende – jepp, minneverdige melodier – men slipper strupetaket hakket for tidlig. Oasis-fans er en egen rase blant verdens musikkelskere; en tålmodig, lojal og – etter alt det entusiastiske ståket i […]

Skrevet av:
Publisert 19:25 6 oktober, 2008

Oasis: Dig Out Your Soul

[Big Brother/Bonnier Amigo]

terning4.jpg

Oasis. Foto: Promo

Det tohodede Gallagher-trollet har endelig kommet til bunns i hva som gjorde de første Oasis-platene så engasjerende – jepp, minneverdige melodier – men slipper strupetaket hakket for tidlig.

Oasis-fans er en egen rase blant verdens musikkelskere; en tålmodig, lojal og – etter alt det entusiastiske ståket i forkant av Dig Out Your Soul å dømme – temmelig ettergivende gjeng; optimistiske inntil det kørka.

For resten av oss skulle det noe mer enn en flott singel til for å mobilisere de virkelig grandiose forventningene til kvartettens sjuende studioalbum – det har tross alt blitt svidd av noen millioner liter frityr på det britiske øyriket siden den perverst virkelighetsfjerne sitatmaskinen Noel Gallagher og hans menn overbeviste musikalsk. Gode enkeltøyeblikk har forekommet, ikke minst på forrige fullengder, Don’t Believe The Truth, men det helstøpte albumet har uteblitt. Inntil nå.

Dig Out Your Soul er nemlig en mildt sjokkerende solid ansamling av kvalitetene som i sin tid gjorde Oasis til et av verdens største og mest underholdende band. Her er det melodiske håndverket for en gangs skyld sidestilt med den umiskjennelige, snerrende energien bandet har meislet ut av rockehistoriens bautaer, fra Revolver til The Stone Roses.

Den monumentale åpningstrioen er like deler bukett og knyttneve, mens Liams ”I’m Outta Time” kappes med storebrors ”Falling Down” om å stå for albumets obligatoriske Beatles-tangering – sistnevnte om ikke for annet enn Ringo-avkom Zac Starkeys nytapning av fars innsats på den klassiske syrehymnen ”Tomorrow Never Knows”.

«The Shock Of The Lightning»

[youtube 87IQhui_Yy8]

Det er først mot slutten det begynner å glippe. Liam, Gem Archer og Andy Bell får boltre seg som låtskrivere over de fire siste sangene, og uten at de gjør skam på noe som helst, makter de ikke å opprettholde overskuddet som preger platens første halvdel. Svakest er avslutningen ”Soldier On”, en sliten og uferdig låt som ville passet inn på den svake skiva The Verve nylig slapp.

Like fordømrade fullt: Med Dig Out Your Soul er Oasis offisielt friskmeldt. Det er igjen mulig å glede seg til fortsettelsen. Ærlig talt – hvem hadde egentlig forestilt seg det?

Marius Asp 

Tags: , , ,

Del "Arroganse og verdighet"
 

27 kommentarer på “Arroganse og verdighet”

 1. Frode sier:

  Jeg!!!!

 2. Oddmund sier:

  Albumet fortjener minst 5/6. Kvalitet av Gallagher-brødrene! Beste siden Whats The Story. Gleder meg til fortsettelsen. Enig i at første del av albumet er mye bedre en andre halvdel. Men den siste delen vokser på meg hver gang jeg hører om igjen. Genial plate.

 3. Jure sier:

  6/6, årets album

 4. Samen sier:

  5/6 er rett. Kanonbra album!

 5. Jonny sier:

  Meget overrasket over denne plata! Mye bedre en hva jeg trodde.. Oasis var ikke død :-)

 6. Raul sier:

  en klar femmer og et av årets beste album. Mange fine detaljer som gjør det mulig for albumet å vokse ytterligere. Soldier On er en finn avslutning. Ikke like glimrende som Champagne Supernova men absolutt verdig et så flott album.

 7. limpinnen sier:

  Enig i mye her, men burde gitt den 5/6 da dette er et flott album, som er utrolig bra. Solider On er en finfin avsluttnigslåT. Deili comeback!

 8. Anmelderns anmelder sier:

  Er det overaskene at brit poppens største genier gjør et så bra album ikke i det heletatt, mange anmeldere sliter med et slags brit pop kompleks å dermed så går det ut over anmeldelsene. Husker anmeldelsen som stod i Dagsavisen av den kinesiske plata til Dave? Alban i blur. Anmeldern brukte 1/3 del av teksten på hvor dårlig det nye Oasis albumet kommer til å bli. Veit at dette selfølgelig ikke er samme personene, men man kan lese gjennom hele anmeldelsen til marius asp en neggativ forutintatt holdning til Oasis, noe man ofte finner igjen hos andre anmeldere. En Brit pop 4 = en vanlig 6

 9. Shonuff sier:

  Men dette er jo ikke noe verken for eller mot britpop. Hørte anmeldelsen på radio, der det ble avslørt at Asp satte Pulp over Oasis og Blur (forstå det den som kan). Likevel er det jo sant at de gutta her har preika mer enn de har lagd topp rock de siste åra. Derfor er dette et bra og velkomment comeback (jeg mener Get Off Your High Horse… er klart dårligst, btw).

 10. Martin sier:

  Det beste med Oasis er kraftige øyenbryn.

 11. Petter sier:

  Dette albumet blir bare bedre og bedre for hver gjennomlytning!!!

 12. Sgt Pepper sier:

  WOW, for et album. Må innrømme at jeg ikke hadde de helt store forventningene, men etter noen gjennomlyttinger så må jeg bare konkludere med at det er er et FANTASTISK album. Absolutt en av mine favoritt plater fra Oasis.
  Nydelige melodier og Liams stemme har virkelig bedret seg. I mine øyne en klar 6er :)

 13. Joakim KB sier:

  Høres ut som om Asp, i likhet med Talseth i VG, egentlig har lyst til å gi denne plata bedre enn 4, men det er vel ikke politisk korrekt å like Oasis i disse dager (ikke siden 1996 av en eller annen bizarr grunn… SÅ dårlig er ikke alt de har kommet med de siste 10-12 åra!?). Synd at det skal gå utover terningene!

  Selv vil jeg gi den en 5′er. Merker at den vokser for hver lytt! Enig i at Soldier On er en svak låt. Skal bli spennende å høre The Boy With The Blues på bonusdisken til DOYS. Har en følelse av at den er mye bedre og en mer passende avslutningslåt! Men sånn har forsåvidt Oasis alltid vært; Som regel 1-2 låter på hver plate som kunne vært bytta ut med 1-2 b-sider fra samme periode, og terningene hadde vist minst 1 øye til.

  Nei, nå må jeg høre på Dig Out Your Soul igjen :)

 14. Petter sier:

  Merk deg følgende i dagens VG: samme anmelder tar for seg Glavegas og oasis. Han gir begge kun fire!. Uansett, så sier han under Glasvegas delen noe om sure oasisfyrer, allerede her avslører fyren at han hater oasis. Skikkelig svakt av VG og ikke la objektive anmeldere skrive for seg. Spark fyren!

 15. Jørgen sier:

  De fleste anmeldere lider av et irrasjonelt Oasis-hat, ja. Hvis Coldplay, Kaiser Chiefs eller lignende hadde kommet med noe slikt hadde sekserne sitter løst.

  Uansett. Dig Out Your Soul er et FANTASTISK album. Beste siden Morning Glory. Det som er verdt å legge merke til, er at det ikke er spesielt bra etter et par gjennomlyttinger. Først nå når jeg har hørt gjennom albumet et tosifret antall ganger har jeg virkelig begynt å elske det. Herlig Oasis!! – 6/6

 16. morty sier:

  «Skikkelig svakt av VG og ikke la objektive anmeldere skrive for seg. Spark fyren!» Hahahaaaa. der har vi den igjen. ooooobjektiiiive aaaaaanmeldereeeeeee. «Spark fyren». Haha.
  Putre-Petter. Hordan er man en objektiv anmelder?

 17. Petter sier:

  Da stikker en fingeren og rumpa ned i bakken og gjemmer alle motforestillinger en har mot et band og anmelder plata ut fra hvordan det høres ut!. basic!

 18. Jure sier:

  det flytter av 5′re på resten av norske aviser iallfall

 19. Hawkon sier:

  Den fikk 4 og 3 i hhv VG og Dabladet, landets to største aviser.

 20. Chris J sier:

  Liker plata som bare hønnet jeg! Et skikkelig album lizzm og ikke bare en samling tracks. Bra det. Skal til Manchester og se dem i juni, blir bra det og.

 21. Sgt Pepper sier:

  GOOD NEWS: Oasis kommer til Oslo Spektrum i januar!! Gleder meg sykt!

 22. Oasis-fan sier:

  Det er så SINNSYKT godt å ha gutta tilbake igjen!!! :) Det var disse som preget ungdomstiden min. ROCK ON!!

 23. Grev Google-Drakoulis sier:

  Fy faen for en taper. Sorry ass, men det betyr jo faktisk at du er rundt tredve. Du burde ha kommet deg videre siden det her.

 24. Circle sier:

  Oasis var klart på sitt beste når tvilling albumene(definitely maybe og (whats the story)morning glory?) kom ut, mne dig out your soul er faktisk en 5 her.
  Jeg ble iallefall skuffet etter konserten på falcon scene i danmark, de fikk en tre’er av vg og hadde bare 600 tilskuere, Oasis er et arena-band ikke noe mgp vinner.

 25. [...] i gång Lydverkets Oasiskonkurrans på radio i kväll!Dig Out Your Soul blev en riktigt trevlig överraskning från ett band som inte har visat framtänderna på en stund. Vi visste i och för sig ju att de [...]

 26. [...] er i vinden om dagen med sitt siste album Dig Out Your Soul og med konsert i Norge over nyttår. I kveld byr vi på fersk Oasis-konsert fra København på P3, [...]

 27. Percocet. sier:

  Percocet….

  Percocet….

Legg igjen en kommentar