Status halvveis

Stabæk – Viking 0-0

Uavgjort borte mot serieleder Stabæk er i utgangspunktet et greit resultat.  Analyserer vi kampen noe nærmere, viser det at forsvarsmessig holder Viking bra klasse, mens det er store svakheter i det offensive spillet, hvor det knapt ble skapt en eneste reell målsjanse.   Status etter 13 seriekamper er 18 poeng og 9. plass, 8 poeng bak serieleder Fredrikstad (!), årets hittil store postive overraskelse.     

Fjorårets gledelige bronsemedalje ga grunnlag for nye store forventninger til Viking i 2008-sesongen.  Men sålangt har Viking sjelden vist fram spill som gir berettiget tro på medaljer når sesongen avsluttes den 2. november.

Ser vi på laget og spiller for spiller er det ikke vanskelig å finne årsaker til manglende resultater, sammenlignet med 2007 sesongen.  Den største forskjellen er spissplassen og Peter Ijeh.  Suveren og giftig målscorer hele 2007-sesongen igjennom.  Så kom turbulensen i vinter. Ijeh ville bort fra Viking, men ble til slutt værende i klubben, mer eller mindre mot hans vilje.  Skadeutsatt og ute av form, har Peter Ijeh dessverre vært en stor skuffelse for Stavangers publikum i år, uten en eneste nettkjenning.  Innkjøpte Andrius Velicka har heller ikke blitt en suksess, og er allerede solgt til ny klubb (Rangers).  Spissplassen har med andre ord vært en skikkelig achilleshæl, og det sier sitt at etter 13 kamper er det Fillo, Ødegaard og Velicka som er toppscorere med fattige 3 mål.

Midtbanen består stort sett av samme spillere som i fjor. Alexander Ødegaard  hadde en kanonsesong i 2007, og har også iår vist bra offensivt spill på ventrekanten. verre er det med Allan Gaarde. Totalt ute av form det meste av sesongen, og den sympatiske Allan har ikke fått den nødvendige flyt i spillet verken som høyre flanke og sentralt. Det vil seg liksom ikke for dansken iår.    Martin Fillo er en klassespiller. Sesongstarten var briljant, hvor Martin’s fart og offensive løp ga Viking en ny dimensjon fra sentral midtbane.   Men også Fillo har i det siste variert i prestasjonene.

Forsvaret synes jeg har klart seg til Godkjent +.  Børre Steenslid vokser seg bedre og bedre, og selv om Ragnvald Soma har hatt enkelte grove miss, er han en viktig ledertype i forsvarsrekken.  Usikkerheten er større når det gjelder sidebackene.  Rutinerte Pereira holder fortsatt bra på ventrebacken, mens utfordrer Bertelsen langt fra har overbesvist i de kampene han har spilt. Ross og Klingbeil har delt på oppgavene på høyreback, og det sier litt om innsatsen når Viking nå i sommer har kjøpt enda en back i tsjekkiske Josaef Kaufman.   Det er å håpe at han også besitter gode offensive egenskaper fra backplassen, noe som fortsatt er mangelfullt utviklet i Viking.

Bakerst ser det endelig ut som om Thomas Myhre har funnet tryggheten.   Det er helt avgjørende at keeperspillet er på topp i høst, hvis medaljer skal være innenfor rekkevidde.

Viking trenger forsterkninger raskt.  Navn som Kienast (HamKam) og Sokolowski (Lyn) skal begge være i Vikings søkelys.   For Viking trenger klassespillere som kan gå rett inn og forsterke førstelaget, ikke bare troppen.

Jeg venter i spenning på om Viking nå velger riktig i sine varslede spillerkjøp. 

Tore Haugvaldstad 

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *