Giske vil ha plan for digitalovergang

Kulturminister Trond Giske lover en Stortingsmelding om digitalovergangen og at selve slukkingen av FM ikke skal skje så lenge etter 2014. Mange har etterlyst et tydeligere politisk engasjement i denne saken for å hindre at overtgangen drar ut i tid. Kulturministeren ser nå ut til å se dette behovet. Han sier til Aftenposten tirsdag 1.september at de nå vil drøfte om myndightene kan bidra mer aktivt for å fremme digitaliseringen av radiomediet. Han viser til gode erfaringer fra tv-overgangen, men at radioovergangen kommer til å ta lenger tid og at det er flere apparater som må skiftes ut. Giske sier også at det er positivt at flere land i europa nå går for DAB.

Dette arbeidet Giske nå har på begynt mener jeg bør sluttføres i form av en Stortingsmelding – uansett hvem som styrer kulturdepartementet etter valget nå i høst. I så fall er dette første skritt på veien mot en helt nødvendig digitalovergang i Norge.

Dette innlegget ble publisert i dab. Bokmerk permalenken.

3 kommentarer til Giske vil ha plan for digitalovergang

  1. Ragnar sier:

    Kunne du ha gitt en kommentar på disse punktene?

    1) DRM+ er det eneste alternaivet pr dags dato for lokalradioene, men selv finansieringen av dette vil være tøft for mange aktører. Hvordan ser NRK for seg at landet fortsatt skal ha lokalradioer? I den forrige digitalradiorapporten ble det ikke presentert noen løsning.

    2) Dekningskravet for NRK P1 er ifølge departementet som idag, dvs 99,95%. Noen i NRK uttaler at DRM kan være aktuell for å nå noen områder. Hva er planen? Hvis DRM/DRM+ skal brukes, er dette svært underkommunisert.

    3) Det er ingen kombi DAB+/DRM+ mottakere i handelen. Hvis det er slik at lokalradioene og NRK er avhengige av DRM/DRM+, i tillegg til DAB, så må dette være en stor utfordring?

    4) NRKs netteradio trenger en opprustning. Dette koster lite. Hva med å lage en Iphone App også? Samme hva en gjør med DAB og DRM, bør ikke IP-satsningen lide av den grunn. IP-radio har et stort potensiale. BBC har «iplayer» etc

  2. Øyvind Vasaasen sier:

    Ragnar, du stiller noen viktige spørsmål som jeg skal prøve å svare på så godt jeg kan.

    1) Idag så mener jeg det finnes tre alternativer for lokalradio. Det ene er som du skriver DRM+, som nettopp retter seg mot mindre lokalradioer. På IFA-messen i Berlin ble det presentert som en løsning for lokalradio fordi dagens praksis hvor mange lokalradioer eier sin egen sender kan videreføres. Dersom de store aktørene går ut av FM, vil det også bli frigjort flere frekvenser som kan brukes til DRM+, Jeg fikk ikke presentert regnestykket for denne løsningen, men hele tanken bak DRM+ er å kunne tilby en løsning for lokalradio.

    Videre mener jeg det vil være aktuelt med DAB (37 nettet) for lokalradio i de fleste større byene. Utfordringen vil være å ha nok aktører til å fylle en hel muks. Her snakker vi om kommersiell lokalradio – kanskje i en kombinasjon med lokal mini-tv, altså at en tredel av muksen brukes til en tv-kanal (DMB) og resten til radio (5-6 kanaler).

    En tredje mulighet er selvsagt at de kommersielle lokalradioene flytter over på DAB, men resten fortsetter på FM. Dette er den modellen de legger opp til i England.

    2)Vi planlegger ut fra kravet om at vi må bygge ut DAB tilsvarende dagens P1-dekning. Men hva er egentlig dagens P1-dekning på FM? Det blir det viktig å få avklart og vi er i gang med å undersøke dette sammen med Norkring. Selv om vi idag har 99,95% befolkningsdekning, så når ikke P1 ut til hele landet rent geografisk. Kvaliteten varierer også.

    Når det gjelder DRM som erstatning for DAB for å oppnå tilnærmet 100% geografisk dekning, så har vi vært litt avventende i forhold til utviklingen rundt denne teknologien. Nå ser det imidlertid ut til at utviklingen av DRM har kommer på rett spor igjen og vi har begynt å se hva vi kan oppnå med å sende DRM fra anleggene på Vigra, Røst og Ingøy.

    3) Dersom vi skal kombinere både DAB, DRM og DRM+ i Norge, er vi selvsagt avhengig av apparater som tar alle standarder. Slik er det ikke idag. Vi kommer til å arbeide aktivt i world DMB for en tilnærming mellom DAB/DAB+ og DRM/DRM+. Det er ikke urealistisk, men kan ta lang tid.

    4) Vi arbeider med å ruste opp nettradioen og er veldig inspirert av BBCs iPlayer. Faktisk skriver jeg dette fra London hvor jeg blant annet skal studere iPlayeren nøyere. Jeg tror jeg kan love deg en forbedring av vår nettspiller, men jeg vil ikke si når. Når det gjelder radio på iPhone, så er det selvsagt veldig fristende å lage en applikasjon. Men vi må også tenke litt prinsippielt rundt dette og spørre om det er riktig av oss å bruke ressurser på å tilpasse innholdet vårt til mange ulike mobilløsninger.

    Beklager at det tok litt tid med svaret.

    Øyvind

  3. Ragnar sier:

    Takk for langt og utfyllende svar!

    99,95% betyr vel at du bare kan ha 1000 hustander i Norge uten dekning, når en rekner med totalt 2,0mill hustander. Å bygge ute den siste prosenten kommer til å bli dyrt i dette frekvensbåndet, selv med alle fordelene digital teknikk gir. Når jeg får tid, skal jeg beregne antall stasjoner som er nødvendig for et par av vestlandsfylkene for å ha 99,95% dekning der. Stay tuned, som det heter på radiospråket.

    Initiativet ovenfor WorldDMB om tilnæring til DRM, er fornuftig. De fleste land har problematikken rundt mindre radiostasjoner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *