Hvorfor ikke fortsette på FM?

Diskusjonen om digitaliseringen av radio har blusset opp igjen i kjølvannet av møtet i Digital-tv forumet i forrige i uke hvor temaet ble satt på dagsorden. Der kom det frem at det er politisk vilje for å få fortgang i prosessen. Men hvorfor kan vi ikke bare fortsette med FM? FM har i snart 50 år gjort en god jobb fro radio i Norge. FM ga oss stereosendinger og gjorde det mulig å innføre både distriktsendinger og lokalradio. Men nå ser vi i NRK ingen videre utviklingsmuligheter på FM. Det er  for eksempel ikke plass til flere kanaler på FM og vi har i det siste sett hvor vanskelig det er få til en levedyktig radiobransje i Norge på denne plattformen. Så nå står vi i NRK overfor valget mellom en betydelig reinvstering i FM-nettet som er modent for utskifting, uten at vi kan tilby publikum en eneste nye tjeneste eller kanal, eller å bruke pengene på å fullføre utbyggingen av et digitalt nett som gir flere kanaler og muligheter for utvikling av nye innholdstjenester.

For oss er valget enkelt, vil mener det er riktig å prioritere et digitalt nett som kan gi hele landet tilgang til NRKs radiokanaler, ikke bare de som bor i byer. Husk at en kanal som NRK Alltid Nyheter bare er tilgjengelig på FM  for rundt 35 prosent av befolkningen, mens den allerede idag når ut til 80 prosent via det digitale DAB-nettet.   

Folk kommer i fremtiden til å lytte til radio via mange plattformer. Men NRK har som allmennkringkaster et krav om nå ut gratis til alle. Derfor har vi fått det digitale bakkenettet for tv, og derfor må en erstaningsteknologi for FM ha like gode egenskaper og kunne mottas i bil, på stranda, på hytta og i hjemmet uten å tegne et abonnement hos en teleoperatør. Dette begrenser salvsagt teknolgivalget vårt og vi står igjen med de ulike variantene for digital kringkasting innenfor Eureka 147. Når både Danmark, Sverige, Tyskland. England og Frankrike gjør det samme, er vi trygge på at det er et riktig valg til det beste for publikum og radioaktørene i Norge. At vi nå også ser ut til å få til en konstruktiv dialog med IKT-Norge om dette styrker også saken.

Dette innlegget ble publisert i Digitalradio, Media og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *