Kommentarer til: Grønt lys for digitalradio i Sverige http://blogg.nrk.no/vasaasen/2008/06/26/gr%c3%b8nt-lys-for-digitalradio-i-sverige/ Fri, 11 Feb 2011 11:53:28 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.2 Av: Jostein B http://blogg.nrk.no/vasaasen/2008/06/26/gr%c3%b8nt-lys-for-digitalradio-i-sverige/#comment-676 Tue, 08 Jul 2008 22:32:27 +0000 http://blogg.nrk.no/vasaasen/archives/2008/06/gr%c3%b8nt-lys-for-digitalradio-i-sverige.html#comment-676 Nåvel… Teknologivalg har definitivt vært kontroversielt. Hvorfor ellers har politikerne beordret SR til, mot SRs vilje, å slå av DAB-sendinger for halve Sveriges befolkning (reduksjon fra 80 til 35% av folketallet dekket) mens andre alternativer ble utredet? Hvorfor måtte det gjennomføres praktiske forsøk i nordsvensk granskog med WiMax før internett-fantastene aksepterte radiofolkenes ord om at det ikke var en aktuell teknologi? Hvorfor bruker samtlige tre svenske delrapporter mer plass på å utrede ulike teknologiske alternativer enn på noe annet emne?

For 2-3 år siden forsøkte en del folk å gjøre like mye kjempe-kontrovers ut av teknologivalg også her i landet. «Heldigvis» var frontfiguren (som også agiterte sterkt for WiMax!) en ganske markert «medieklovn», og heller ikke de han trakk med seg ga nødvendigvis ikke inntrykk av bunnsolid faglig tyngde, så hos oss ble ikke all agitasjonen rundt alternativene tatt særlig seriøst blant folk flest. (Og heller ikke blant fagfolk!) Det ble sirkus hver gang han stakk hodet fram, men han ble vanskeligere og vanskeligere å ta alvorlig i måten han argumenterte på.

I visse fora gikk debattene «så busta føyk», først og fremst om teknologivalget. Om du er interessert, gå inn på google.groups.com og hent fram gruppene no.samfunn.media.radio-tv og no.samfunn.forbruker fra desember 2005 og utover! En av trådene («Databransjen advarer mot DAB-radioer») har 590 tildels lange, utbroderende innlegg, og med tildels «sterke formuleringer». En annen tråd, fra mars 2006 («FBI og DAB-test»), har 187 innlegg. I mai har en tråd («Hoff slaktet over 35 sider») 138 innlegg. Innimellom disse maratonene er det flere «kortere» debatter på «bare 20-100 innlegg…

«Problemet» med at fortidens radioer ikke kan brukes i framtida ble i disse debattene belyst fra alle himmelretninger, nendenfra, ovenfra, utenfra og innenfra. Den som i dag ikke vet at digital teknologi tar over har ikke øyne og øre med seg i særlig grad, for å si det pent. Jeg har hevdet i ulike fora (kanskje ikke 100% seriøst, men for å få fram et poeng) at det burde innføres en egen skatt på FM-radioer som ikke også har en digital-tuner. Selv dagens regjering er for populistisk til å kunne tenke på slikt…

Det er stadig seks og et halvt år til FMen blir TIDLIGST slått av i Norge; det var ni år da debattene på usenet (dvs. groups.google.com-debattene) gikk som verst. Hva er gjennomsnittsalderen på de radioene som BRUKES i Norge? Neppe seks og et halvt år!

Vi har hatt dette dusinvis av ganger før. Hvor mange spillere for 78-plater måtte kasseres da LPen kom? Hvor mange spolebåndopptakere ble kassert da kassetten kom? Hvor mange kassettspillere har blitt kasset etter at kassetten forsvant?? Hva med vinylplatespillere da CDen kom? Er det noen som slåss mot Blu-ray-plater med den begrunnelse at det fnnes noen millioner DVD-spillere i Norge? Ungdom i alderen 16-20 skifter mobil etter ni måndeder, i snitt (iflg. digi.no i dag) – seks og et halvt år er et hav av tid! – hva skjer med de brukte mobilene?

Så langt har jeg ikke sett noe om noen slukkedato for det svenske FM-nettet, men jeg tror ikke det er så vesentlig. Jeg tror heller ikke at nyttårsaften 2014 blir noen viktig dag for NRK. Om seks og et halvt år vil FM-radioer være like uttalt umoderne «gubberadio» som musikk på kvarttoms spolebånd er det i dag. NRK (og SR) vil bidra til at det også gjelder innholdet, ikke bare teknologien: Det som «moderne mennesker» lytter til, vil bli plassert på DAB-kanaler.

I 2014 vil resirkulering av foreldede FM-radioer være like følsomt som resirkulering av vinyl-platespillere er i dag. Vi HAR jo ordningene for resirkulering, det er bare å bruke dem. I dag er det resirkulering av mobiler som er mest i vinden i media (fordi det ikke skjer!), men om vi utvider det til kassettspillere, VHS-spillere, VHS- og Hi8-videokameraer, kameraer for tradisjonell film, DVD-spillere, avdankede FM-radioer selv FØR sendingene blir slått av… Da klarer vi kanksje å fange opp en hel masse av dette – mye mer enn FM-radioer alene.

Min egen (primære) FM-radio blir antagelig stående lenge etter at jeg har sluttet å høre på FM-radio: Den er også forsterker i stereoanlegget mitt. Min nåværende bil-FM-radio vil fortsatt fungere: Den har DAB ved siden av FM-funksjonen.

Jeg er i ferd med å kassere alt som heter kassett-musikk (det dgitaliseres og legges på PCen), og med det kaster jeg ut fire ulike kassettspillere (pluss 5-6 som ikke har vært i bruk på flere år). VHS kopieres til DVD, og jeg kasserer VHS-utstyret, både kamera og hjemme-maskin. Jeg kjøper meg snart en ny Blu-Ray-spiller, da kasserer jeg både den gamle DVD-spilleren og den gamle CD-spilleren…

Den nærmest heroiske kampen for å beskytte akkurat analoge FM-mottakere mot kassering får, i litt større perspektiv, et litt patetisk preg over seg. Litt Don Quixote-preg, for å si det sånn. Om du ser det HELT isolert er det jo ikke «galt» det du sier – men det gjelder så utrolig mye annet. For DAB har du faktisk en ganske lang serie med argumenter som teller i motsatt retning, argumenter som taler for at det miljømessig sett, etter flere ulike miljømessige akser, er positive gevinster ved å skifte over til DAB.

Ingen tror i dag seriøst at det er mulig for Sverige å holde på analog FM «til evig tid». Radioen VIL bli digitalisert. ALLE alternativene betyr at gamle FM-radioer blir ubrukelige, liksom langbølge- og mellombølge-radioene ble ubrukelige i løpet av 70-tallet.

Det aller beste ville vært om vi kunne gjort det i én brå omvelting, slik vi gjør med TV: Hadde vi fulgt samme tidsplan for radio, og lagt ned analogsendinger i samme takt, ville det ikke vært solgt én eneste (ren) FM-radio fra forrige sommer og framover. Men fordi politikerne nekter å gjøre det for radio – bare for TV – vil det bli solgt ytterligere millioner FM-radioer mellom forrige sommer og 2014, som nyttårsaften 2014 havner på dynga (om det ikke har skjedd tidligere). Om det er politikerne, Norkring eller NRK som skal lastes kan man diskutere – men Giske har nok fått meg til å se langt mer i retning av politikerne enn mot de øvrige instanser i denne saken…

]]>
Av: Jon http://blogg.nrk.no/vasaasen/2008/06/26/gr%c3%b8nt-lys-for-digitalradio-i-sverige/#comment-675 Tue, 08 Jul 2008 09:14:44 +0000 http://blogg.nrk.no/vasaasen/archives/2008/06/gr%c3%b8nt-lys-for-digitalradio-i-sverige.html#comment-675 Det er ikke DAB eller alternative, digitale distribusjonsteknologier som er kontroversielt. Det er ett eneste spørsmål som er avgjørende, og det er tidlig/tvungen nedstengning av FM-nettet – som fører til at forbrukerne i Sverige må kaste ni millioner, fullt brukbare radiomottakere (det er vel ikke usannsynlig at det finnes minst én fm-radio pr. person).

Den svenske pressemeldingen nevner ikke dette mest interessante og politisk følsomme temaet.

]]>
Av: Jostein B http://blogg.nrk.no/vasaasen/2008/06/26/gr%c3%b8nt-lys-for-digitalradio-i-sverige/#comment-672 Thu, 26 Jun 2008 22:39:13 +0000 http://blogg.nrk.no/vasaasen/archives/2008/06/gr%c3%b8nt-lys-for-digitalradio-i-sverige.html#comment-672 Det er vel grunn til å gratulere de som har arbeidet for at DAB faktisk er en god løsning! Heller ikke svenskene har funnet noe som er bedre. Ingen bør være overrasket.

Dette betyr vel at HELE det svenske sendernettet for DAB – også det som er avslått pr i dag – blir satt i drift igjen, slik at noe slikt som 80% av Sveriges befolkning igjen kan motta digital radio. At man (antagelig først og fremst for å gjøre det mer «spiselig» for kritikerne av DAB) har sagt at man vil satse på DAB+ har fint lite med sendernettet å gjøre, kun med den kodeken man bruker for innholdet.

Som sluttrapporten påpeker, er utvalget av DAB+ mottakere beskjedent, høflig sagt. Det bedyres at i 2009 vil så godt som samtlige mottakere på markedet også støtte AAC+ -koding, alias DAB+. Vel, det gjenstår å se. Mitt stalltips er at nå som det er vedtatt å satse på DAB kommer SR til å sende i MP2 som en «midlertidig løsning» inntil en en betydelig andel av lytterne har AAC-kapable mottakere.

Innen IBM har man betegnelsen «TF» – «Temporary Fix» – på en foreløpig løsning av et problem. Internt snakker man også om «PTFer» – «Permanent Temporary Fixes»… Det er ikke usannsynlig om tradisjonell DAB blir en «PTF», eller ihvertfall en svært langvarig TF. Det viktige er at de som har kjempet mot DAB vet at de «seiret i kampen»: Sverige akspeterte ikke den opprinnelige DAB, men krever DAB+.

Rapporten selger DAB godt: Den hevder at hver mux kan formidle 20 kanaler (80 kanaler på fire nett). Råkapasitet på applikasjonsnivå for en mux er på ca. 1,2 Mbps. Deler du det på 20, får du 60 kbps/kanal. AAC er langt mer følsomt for transmisjonsfeil enn MP2 (det er en naturlig følge av høyere kompresjon!), og DAB+ stiller derfor betydelig høyere krav til feilkorreksjon når AAC+ benyttes. Det betyr at det som er igjen av de 60 kbps til lydkodingen kanskje er 48 kbps, i beste fall 56 kbps. Og samtidig snakker rapporten om 5.1-lyd…

Ikke misforstå: AAC+v2 (for uninvidde: v2 inkluderer parametrisk stereo, aktuelt bare på 48 kbps og nedover) imponerer skikkelig, selv på 48 kbps! For alle praktiske formål er det «godt nok», med akseptabel margin. Men det er også MP2 på 160 kbps – og likevel skriker masse hifi-freaks opp når de ser «160» i displayet på DAB-radioen sin om elendig kvalitet, uansett hvordan det høres ut. Det er bitraten i displayet som forteller om lydkvaliteten, ikke øret. Alle hifi-freaks vet at 160 er dårlig, 128 totalt uakseptabelt. Spørsmålet er om svenskene klarer å få de samme entusiastene til å gå med på at «AAC 48» er fullt ut akseptabel kvalitet…

Reelt er det et mindre problem: Selv om DAB selges til opinionen (inkludert DAB-motstanderne) som «kan, takket være DAB+, formidle 80 kanaler», så dukker det ikke plutselig opp innhold til 76 nye kanaler (i tillegg til SR sine fire) som troll av eske over natta. Det vil være massevis av kapasitet i noen år til å sette av betydelig mye mer enn 48 kbps pr kanal. Og selv med Sveriges befolkning, ett hakk mer enn hva Norge har, er 80 landsdekkende kanaler mer enn nok, selv på lang sikt.

Konklusjonen i Sverige var på ingen måter overraskende, men det var like fullt en positiv nyhet!

]]>