Spennende høst i vente

Da er årets sommerferie over og blikket rettes mot en spennende høst. NRK skal lansere nye tv-kanaler, DAB bygges videre ut og endelilge starter fotballsesongen i England.

Radiobloggen har ligget nede i sommer, men jeg regner med at de de som skulle ha etterlyst nye innlegg har skjønt at jeg har tatt ferie fra bloggingen. Sikkert helt imot alle bloggeregler hvor man også skal legg igjen visittkort fra fereieturer, men for meg er ferie å gjøre noe helt annet.

Riktignok har jeg fulgt med litt på hva som har skjedd i mediedebatten i sommer-Norge og det har vært fint lite. IKT-Norge har rørt på seg igjen og kritisert NRK for å satse på DMB fremfor DVB-H som standrad for mobil-tv. Bakgrunnen er at EU-kommissær Vivian Reding fra Luxemburg har fått laget en rapport som anbefaler DVB-H for hele Europa i den tro at det er mulig å pålegge land å bruke den ene eller andre standarden.

I NRK har vi på ingen måte bestemst oss for mobil-TV- standard. DVB-H er fryktelig dyrt å bygge ut, men gir plass mange kanaler. DMB er mye billigere å bygge ut (sendernettet står der klart med en dekning på snart 80% og brukes i dag til å sende digitalradio), men har plass til færre kanaler. I Luxemburg, hvor Vivian Reding bor, kan nok DVB-H ha mye for seg, mens land som Norge og Sverige har helt andre utbyggingskostnader og må gjøre et valg om mobil-tv skal ut til hele folket eller til bare de største byene. I tillegg kan det se ut som om det blir kamp om de frekvensressursene som DVB-H benytter siden de også kan brukes til HD-tv. Problemstillingen i Norge ser ut til å bli om vi skal tilby en knippe tv-kanaler til hele landet gjennom DMB eller mange kanaler til befolkningsrike områder ved hjelp av DVB-H. Uansett hadde det vært en klar fordel om mobilprodusentene ble teknologinøytrale og lot forbrukerne og markedet styre. Da tenker jeg spesielt på Nokia som ensidig satser på DVB-H. En skal ikke utelukke at det i Oslo for eksempel kommer tv-sendinger via både DMB og DVB-H og det er vel ikke så mange som går rundt med to mobiltelefoner på seg.

Lørdag 11.august er endelig fotballsesongen i gang i England. Det blir nok en kamp mellom Man U og Chelsea, men jeg håper at Arsenal kan henge med litt lenger enn sist sesong. Tror faktisk at salget av Henry vil slå positivt ut og at det vil slippe flere av de andre spissene frem i lyset. Arsenal har vært litt for avhengig av Henry de siste årene. Med HamKam på topp i førstedivisjon håper jeg på en god fotballhøst.

Den skal også bestå av at vi starter opp med tre tv-kanaler hvor profilen ligner litt på radioen trekanalstrategi, med en stor og bred kanal (NRK1/P1), en aktualitets- og fordypningskanal (NRK2/P2) og en kanal med litt yngre profil (NRK3-NRK Super/P3). I tillegg skal DAB-toget rulle videre til Møre og Romsdal hvor NRKs kanaltilbud firedobles. Godt å være i gang igjen.

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

4 kommentarer til Spennende høst i vente

  1. Sara sier:

    DAB-radio er bare best Heia Øyvind!

  2. j b sier:

    Jeg kan ikke i min villeste fantasi forestille meg at Nokia vil si til de land som satser på DMB: «Vil de ikke ha DVB-H, så har vi null interesse av de markedene; vi gidder ikke lage noe for dem…».

    Det er så mange felles delløsninger mellom DVB-H og DMB at det er fullt realistisk å lage en to-bands mottaker, akkurat som vi i førti år har hatt FM/AM-radioer, med separate HF-deler og felles LF-del. Selvsagt har Nokia slike på tegnebrettet. Men så lenge det er det minste lille håp om at DVB-H skal bli eneste konge på haugen, holder de tyst om det. Og det vil bli DMB – ikke som det eneste i hele Europa, men kanskje dominerende i visse områder. Kanskje DVB-H blir dominerende i andre områder. Og Noika vil ønske å delta på begge markedene. Selvsagt.

  3. Øyvind sier:

    Det er fint at NRK satser på DMB. Det betyr at de sender masse mobil-TV uten at noen kan se det. NRK kunne like godt sendt Norsk-TV i Brasil, med samme suksess.

  4. Øyvind Vasaasen sier:

    Øyvind, kan du ikke lese hovedinnlegget en gang til. NRK har ikke tatt stilling til om vi skal satse på det ene eller andre.

    Det eneste som er sikkert er at NRK ikke kommer til å ta på seg ansvaret for et DVB-H nett til hele landet.. Det blir for dyrt og er helt urealistisk. Men vi blir gjerne med på å sende DVB-H i de største byene.

    Spørsmålet da er hva vår eier sier til at store geografiske områder ikke får inn disse sendingene. For kommersielle aktører er det trolig bare en fordel at de kan konsentrere seg om få befolkningsrike områder. Det er ikke sikkert kulturministeren sier det samme om NRK.

    Så er det selvsagt et problem for DVB-H at HD-TV bruker de samme frekvensene og at der er del HD-klare flatskjermer rundt i Norge og mange som gjerne ser at vi snart kan tilby HD-kvalitet. Det er altså konkurranse om dette frekvensrommet.

    Nå har jeg også fått opplyst at det snart kommer mobiltelefoner som både kan settes opp med DVB-H eller DMB. Det er vel kun spesielt interesserte som vil bry seg om hvilke master mobilsendingene de ser på er sendt over. Uansett, det blir spennende å følge utviklilngen her fremover.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *